Kolme pientä sanaa

Asiakas vertasi rakkautta puolisoaan kohtaan takavuosien virtuaalilemmikki Tamagotchiin. Kun lemmikkiä ei ruokita ja hoideta, se menehtyy. Tamagotchi oli siitä kätevä kaveri, että sen saattoi herättää henkiin napinpainalluksella. Miten käy rakkauden?

Ainakin perheen lasten ollessa pieniä on tavallista, että parisuhde jätetään hyllyyn odottelemaan ja pölyyntymään. Erityisesti miehet näyttävät ottavan paineita siitä, kun ei ole tarjota enempää; olisi halu antaa omalle puolisolle suuria, upeita elämyksiä. Puolen tunnin kävely metsässä ei ole mitään! Keskustelukaan ei suju niin kuin pitäisi: eihän meillä osata puhua muusta kuin lapsista, remontista ja ostoslistasta… Monesti arki ja vanhemmuus tulevat kyllä hoidetuiksi, mutta kun lapset ovat jo muuttaneet pois kotoa tai kahdenkeskistä aikaa olisi muuten mahdollista järjestää enemmän, ei puoliso enää tunnukaan tutulta ja omalta.

 Jotta ei edettäisi parisuhteessa kämppisvaiheeseen ihmettelemään ”kuka toi on?”, voidaan miettiä, mikä meidän rakkaus-Tamagotchimme pitää hengissä. Pienistä yhdessäolon ja yhteyden hetkistä syntyy oikeastaan suurta. Tavallinen arkikeskustelu kuulumisten vaihtamisineen avaa väylää myös tunteista, haaveista ja tarpeista puhumiselle.

Gary Chapmanin mukaan rakkaudessa on viisi erilaista kieltä. Näitä ovat myönteiset sanat, kahdenkeskinen aika, rakkauden lahjat, lempeät palvelukset ja fyysinen kosketus. Mikä on sinulle ominainen ja luonteva tapa osoittaa rakkauttasi, entä kumppanillesi? Mitä rakkauden viidestä kielestä te kaksi parhaiten ymmärrätte?

 

Eija Karhu

Teksti on julkaistu Polussa 4.2.2016.