Surun ja sairauden kohdatessa

Sairaalasielunhoito

Oma tai läheisen sairastuminen, kipu ja luopuminen herättävät monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Sairaalasielunhoitajan kanssa voi pohtia näitä asioita ja tavoittaa tunteita. Vaikka vastauksia ei aina ole, on kysyminen ja asioiden ääneen sanominen tärkeää. Sairaalasielunhoitaja kohtaa potilaita ja heidän läheisiään sekä sairaalan henkilökuntaa kaikissa elämän muutoksissa.

Sairaalasielunhoitajalla on ammatilliset ja vuorovaikutukselliset taidot etsiä ihmisen kanssa hyvinvointia sekä omaa tilaa, niin pyhässä kuin myös pahassa. Sielunhoito tapahtuu ihmisen elämäntilanteen ehdoilla. Siinä voi olla keskustelun lisäksi rippi, ehtoollinen tai rukoushetki.

Sairaalasielunhoitajaan saa yhteyden soittamalla, sähköpostilla, kaupungilla kohdatessa tai pyytämällä henkilökuntaa järjestämään tapaamisen.

Sairaalasielunhoito toimii Mikkelissä Keskussairaalassa, Keskussairaalan osastoilla Kyyhkylässä, kaupungin terveyskeskusosastoilla ja Moision sairaalassa ihmisen uskontokunnasta ja kotipaikasta riippumatta.

Sairaalasielunhoitajien yhteystiedot

Sairaalasielunhoito pitää sisällään mm. sielunhoitoa, sairaalasielunhoitoa, yksityistä ehtoollista, hartaushetkiä, ryhmätoimintaa ja koulutusta. Palvelukuvaukset pohjautuvat kirkkohallituksen asiantuntija Virpi Sipolan luomiin palvelukuvauksiin.

Sururyhmät

Sururyhmät on tarkoitettu heille, joiden läheisen kuolemasta on aikaa noin 3-12 kk. Ryhmässä voi käydä läpi menetykseen ja suruun liittyviä asioita ja tunteita, keskustella ja kuunnella, jakaa ajatuksiaan tai olla vain hiljaa.

KEVÄT 2018

Läheisensä menettäneiden ryhmät
Mikkelin seurakuntakeskuksessa, Savilahdenkatu 20. Tiedustelut ja ilmoittautumiset 21.2. mennessä p. 0400 143 257, tarja.nousiainen@evl.fi

Tiistain ryhmä klo 10-11.30:
6.3., 13.3., 20.3., 27.3., 10.4., 24.4., 8.5.

Keskiviikon ryhmä klo 16.30-18:
7.3., 14.3., 21.3., 4.4., 11.4., 25.4., 9.5.

Aikuisen lapsensa menettäneiden ryhmä
alkaa, kun ilmoittautuneita on sopivasti (paikka sovitaan myöhemmin). Tied. ja ilm. p. 0400 143 339, raila.leino-ehrnrooth(at)evl.fi

KÄPY - Lapsikuolemaperheet ry järjestää lapsensa menettäneille ryhmän. Tiedustelut kapy.mikkeli(at)gmail.com (www.kapy.fi)

Mikkelin kriisikeskus järjestää ryhmiä mm. äkillisesti läheisensä menettäneille ja itsemurhan tehneiden läheisille. Tied. ja ilm. Kriisikeskukseen p. (015-) 214 401.

Tiedustelut sururyhmätoiminnasta
Tarja Nousiainen p. 0400 143 257
Hannele Häkkinen p. 0400 143 253

Sairaalapastorit

Maija Haaparanta p. 0400 143 338
Raila Leino-Ehrnrooth  p. 0400 143 339

Omaishoitajien tukeminen

Omaishoitajia tuetaan henkilökohtaisissa kohtaamisissa ja järjestämällä heille virkistystä. Virkistyspäivissä on tarjolla vertaistukea, asiatietoa sekä henkistä ja hengellistä virkistystä.

Omaishoitajille järjestävät ryhmätoimintaa ja neuvontaa myös Mikkelin SPR ja Mikkelin seudun omaishoitajat ja läheiset ry.

Tiedustelut omaishoitaja-asioissa
diakonissa Maaret Marttinen p. 0400 143 238