Kirja-arvostelut

Eläkkeellä oleva entinen lähetyspappimme Mauri Laine arvostelee tällä sivulla ajankohtaisia teoksia lähetystyöhön liittyen.

Kaija Karjalainen

Toivo kantaa huomiseen - runoja             

Suomen Lähetysseura

Kirjan kirjoittaja on työskennellyt 22 vuoden aikana Thaimaassa, Singaporessa. Venäjällä hän työskenteli miehensä kanssa seitsemän vuotta. Venäjälle menoa hän kuvaa heikoille jäille menemisenä.

Uudessa kulttuurissa hän saa kokea kaikki tunnetilat, joista keskeneräisyys on lähetystyöntekijälle normaali olotila. Kelton koulutuskeskuksessa hän pääsi näkemään Inkerin kirkon toimintaa sisältäpäin. Hän tapasi erilaisia eri puolilta maata kotoisin olevia opiskelijoita, joiden kanssa syntyi vahva yhteys.

Minulle kauheinta oli lukea kotinsa menettämisestä tulipalossa. Runossaan hän toteaa, ettei palaneelle talolle pidetä hautajaisia. Uskon yhteyden kokemisen rinnalla kulkevat petetyksi tulemisen kokemukset. Kaikki inhimillinen on läsnä.

Tämän kaiken Karjalainen on nivonut koskettaviksi runoiksi. Punaisena lankana kulkee kuitenkin toivo. Mikäli olisin osannut aikoinaan kirjoittaa runoja Hong Kongista, niin niissä olisi ollut samaa sävyä.

Jossain se päivä
jolloin kuva piirretään uudestaan
kaikki säröt poissa

kaikki haavat parantuneet
kaikki synti pyyhitty pois
              Jumalan kuva ehyenä meissä.

Mauri Laine

 

Kaija Karjalainen: Toivo kantaa huomiseen - Runoja. Julkaisija Suomen Lähetysseura
Kaija Karjalainen: Toivo kantaa huomiseen - runoja