Weisuuta Wanhoista kirjoista

Weisuuta Wanhoista kirjoista Mikkelin tuomiokirkko

Trio gambaamo ja Minna Raassina, monipuolinen ohjelmisto koostuu vanhojen hengellisten laulukirjojen virsistä ja lauluista. Mm. Vanha virsikirja, Siionin virret, Siionin kannel, Hengelliset laulut ja virret.

Suomen kaikkien aikojen luetuin hengellinen kirja on ehkä ollut vuoden 1701 virsikirja. Tätä nk. Vanhaa virsikirjaa veisattiin virallisesti lähes kaksisataa vuotta, mutta sen merkitys suomalaiselle luterilaisuudelle on sitäkin suurempi.Se ohjasi suomalaisia nöyryyteen ja kärsivällisyyteen ja erityisesti sen katumusvirret ovat opastaneet meitä katsomaan ajallista elämää iäisyyden näkökannalta. Vaikka kirjan leviäminen osui yksiin lukutaidon kehittymisen kanssa, useimmat virsien sanat syöpyivät veisaajan mieliin ja niitä veisattiin usein henkilökohtaisena rukouksena ulkomuistista.

- Kun kuulin näitä herännäisten ja rukoilevaisten keskuudessa tehtyjä arkistonauhoituksia ensi kerran, olin kuin ällikällä lyöty. Niistä välittyi sellainen hengellinen, musiikillinen ja kirjallinen perintö, että se aukaisi monia hengellisiä kysymyksiä myös minulle itselleni. Omituinen kieli ja vaikuttavat kielikuvat, tunnistamattomiksi muuntuneet koraalisävelmät, hidas ja vääjämätön poljento, ja tietysti jokaisen veisaajan oma muuntelu ja äänenkäyttö tekivät suuren vaikutuksen. Yhteisveisuussa mukaan tuli yhteisen todistuksen voimaa. Tätä perinnettä olen halunut jatkaa näillä veisuukonserteilla, joissa on mukana sekä yksin- että yhteisveisuuta, kertoo Pia Rask, savonlinnalaisen Trio Gambaamon perustajajäsen. Yhtyeen soittimet ovat avainviulu, balalaikka ja urkuharmooni.

Weisuuta wanhoista kirjoista -konsertissa on virsiä myös alkuperäisestä, vuoden 1790 Laguksen Sionin virsistä, Siionin laulut ja virret-, ja Halullisten sielujen hengelliset laulut -kokoelmista. - Näistä kirjoista löytyy uskomattomia aarteita, hienoja melodiatoisintoja, latinankieltä, veri- ja morsiusmystiikkaa, jopa tanssisävelmiä, luettelee Rask.

Reformaation merkkivuoteen konsertin kirjallinen lähtökohta sopii hyvin. Konserttia on kuultu mm. Savonlinnassa, Kerimäellä, Siilinjärvellä, Kaustisella ja Joensuussa. Mukaan saatiin myös Savonlinnan seurakunnan johtava kanttori Minna Raassina, joka sovitti konserttiin kaksi Martti Lutherin virttä vanhan virsikirjan sanoihin. Nämä virret kuullaan myös reformaation juhlamessussa sunnuntaina 5.11. klo 10 Mikkelin tuomiokirkossa. Trio Gambaamo (Pia Rask, Katri Susitaival ja Olli Knuth) sekä Minna Raassina.

Vapaa pääsy. Kolehti srk:n musiikkityölle.

Partio, Koljolantie 316

Kesäinen lauluhetki

Närhilä-Koljola-Ylölä. P.Palm, Juha Kälviä.

Siikin torpalla, Laurikkalantie 94

Kesäinen lauluhetki