Kunniavartiossa

Meitä seisoi siinä aina kuusi pappia kerrallaan, kollegan arkun molemmin puolin. Kai sitä voisi sanoa kunniavartioksi. Olimme saattamassa kollegaa tästä elämästä tulevaan.

Kollega, pastori Hrobon, oli tehnyt pitkän työuran eri seurakunnissa Slovakian evankelisessa kirkossa. Nuorena pappina hän työskenteli kommunistihallinnon aikana. Valtion uskontoasianvirasto valvoi papiston toimintaa, ja muutakin seurakunnan elämää pidettiin tiukasti silmällä. Johtuiko siitä vain mistä, pastori Hrobon vaihtoi useamman kerran seurakuntaa.

Mihin seurakuntaan hän perheineen asettuikin, siellä seurakuntaelämä vilkastui, oli herätystä. Kodin ovet olivat auki seurakuntalaisille ja matkalaisille. Koko perhe osallistui seurakunnan elämään, lapsetkin omien kykyjensä ja taitojensa mukaan.

Kunniavartiossa kollegan arkun vierellä tunsin syvää kunnioitusta häntä ja hänen elämäntyötään kohtaan. Monessa vajavainen ja inhimillinen, mutta kutsumuksessaan uskollinen Jumalan palvelija oli päässyt perille. Millainen tulisi olemaan oma tieni Ylösnousseen todistajana tässä ajassa ja maailmassa. Sitä mietin kollegan arkun äärellä.

Hilveliisa Ukkonen

Ristimäen aluekappalainen