Sinä olet minä?

”Tee seuraava harjoitus: Istu alas ja sulje silmäsi. Ole rauhassa itsesi kanssa. Ajattele: Minä olen minä. Tässä ja nyt. Mieti sitten parisuhdettasi, tai jos elät yksin sitä suhdetta, jossa haluaisit olla.                   

Jos parisuhteesi olisi ravintola, millainen ravintola se olisi? Minkälainen olisi ravintolan sisustus ja tunnelma? Kuinka pöytä olisi katettu? Minkälaista ruokaa tilaisitte ja miten sitä söisitte? Tilaisiko kumpikin oman mieltymyksensä mukaan, vai päättäisikö toinen molempien puolesta? Olisiko annoksia yksi vai useampi? Millä tavalla aterian päätteeksi kiittäisit puolisoasi?”

”Olen seksuaalinen olento kohdusta hautaan. Seksuaalisuus ei ole yhtä kuin seksi tai jokin erillinen suoritus. Parisuhteessa seksuaalisuuteni toteutuu parhaiten, kun voin olla kokonainen oma itseni hyvässä vuorovaikutuksessa puolisoni kanssa. Kun olen turvassa, sitoutunut, arvokas ja hyväksytty. Kun voin heittäytyä ja antautua.”

”Saadakseen parhaat mahdolliset eväät elämäänsä vauva tarvitsee symbioosin eli suhteen, jossa on yhtä toisen kanssa. Symbioottisesta suhteesta irrottauduttuaan jokainen pääseekin harjoittelemaan uutta: Kuinka tarvita toisia ihmisiä ja ilmaista oma tarvitsevuutensa?  Miten pysyä sopivasti erillisenä omana itsenään ja näyttää oma tahtonsa? Kuinka oppia kunnioittamaan toisen erillisyyttä ja tahtoa? Vain erillinen ihminen kykenee parisuhteessaan aitoon seksuaaliseen läheisyyteen.”

 ”Miten matka menisi, jos te kaksi lähtisitte Fiat 600:lla Rovaniemelle?”

 

Eija Karhu

Kirkkohallitus järjestää perheneuvojille erikoistumis- ja täydennyskoulutusta. Syyskuun lopussa järjestetyssä seminaarissa oli ”kertauskurssilla” myös kaksi mikkeliläistä perheneuvonnan työntekijää. Tässä jutussa on irrallisia lainauksia seminaarissa käsitellyistä läheisyyteen ja seksuaalisuuteen liittyvistä aiheista, joista jokin voi sopia lukijankin mietittäväksi.

 

Teksti on julkaistu Polussa 21.10.2015