Kiusaus se on pienikin kiusaus

Keskiviikkona alkoi paastonaika. Paastoon liittyy ajatus hengellisestä kiusauksesta - ei siitä mitä koulussa ja työpaikoilla tehdään. Siis moni paastoaja kieltäytyy ja joutuu kiusatuksi omien mielihalujen vuoksi. Minäkin muistan kerran, kun vietin paastoa kohtuullisen onnistuneesti tottumattomaksi luterilaiseksi. Paaston puoliväli oli jo ohitettu, kun iltapalaksi rippikoululeirillä oli lihapiirakoita nakeilla. Suupieleni taisivat kostua kuin Pavlovin koirilla konsanaan, kun jouduin kieltäytyen nuuhkimaan tuota sillä kertaa lähes taivaallista tuoksua. Omat vihannekset eivät ehkä maistuneet kovin hyviltä, koska en edes muista, mitä söin. Sen sijaan sen muistan, että lihapiirakat olisivat maistuneet.

Nuo kiusaukset ja kieltäymykset olivat jotain muuta kuin Mestarimme kieltäytymiset kiusausten edessä. Markus toteaa, että Jeesusta kiusattiin. Matteus kertoo tarkemmin tapahtumasta. Noissa kiusauksissa oli kysymys vallasta. Paholainen lupasi kaiken vallan, ei vain lihapiirakoita nakilla, jos Jeesus kumartaen kunnioittaisi häntä. Jeesus ei suostunut. Siitä huolimatta Jeesus sai kaiken vallan, Jumalalta.

Muistaakseni kirkkoisä Klemens Aleksandrialainen sanoi kerran: ’Kristus muuttaa kaikki auringonlaskumme auringonnousuiksi.’ Hän muuttaa myös tappiomme voitoiksi. Siitä todistaa meille Pääsiäisen sanoma.

Ja muuten, konfirmaatiojuhlamme oli Pääsiäisen jälkeen ja sain yllätyslahjan:  ikioman lihapiirakan nakeilla.

Osmo Luukkonen