Kiven todellisuus

 

Tiedät kiviset pellot. Aina jostakin nousee vanhojen tilalle uusia kiviä. Vähitellen kiven vierittäjän voimat ehtyvät. Kivi voittaa lopulta.

Kiven kova todellisuus. Se on tieteellinen fakta ja talouden luku. Kiven todellisuudessa röyhkeämpi voittaa. Kiusattua ei puolusteta. Kivisellä kadulla kaikuvat loukkaukset, eikä kiven heittäjä tunne pistoa sydämessään.

Kiven todellisuudessa luoti osuu maaliinsa vääjäämättömästi. Pommi räjähtää väkijoukossa. Merellä ajelehtii laiva, jossa ihmiset makaavat kuolleina. Hetken näytti toiselta, silloin kun hän oli keskellämme, mutta nyt kivi on voittanut. Se on asetettu haudan suulle. Kertomus on loppu.

Kiven painosta nuori masentuu. Kiven armottoman painon alle syntinen luhistuu. Armoton diagnoosi. Elinaikaa on vähän. Tämä on tässä. Kivi voittaa. Velkasi tulet maksamaan takaisin viimeistä lanttia myöten. Kukaan ei tule auttamaan.

Älkää tulko haudalle. Menkää kotiinne. Ei täällä ole nähtävää. Haudan eteen on vieritetty suuri kivi. Kaikki on loppu.

Mikä on kiven kova todellisuus minusta, mikä armoton totuus sinusta? Mikä on tuomiosi? Se luetaan julki lehtien palstoilla. Se on jo kuiskattu kadulla.

Kiven todellisuudessa kostaja kostaa. Salaisuutta ei pidetä. Ihminen on kova, kiven kova. Vieläkin kivi on asetettu haudan suulle. Se näyttää voittamattomalta.

Kauan sitten eräät naiset toivonsa menettäneenä saapuvat haudalle todetakseen että kivi voitti. Pettymys ja järkytys ovat kivettäneet heidän kasvonsa.

Mutta jotain odottamatonta tapahtui. Ensin kivi liikkui vain vähän. Sitten taas vähän enemmän.

 

Mikko Miettinen