ERILAINEN JA SAMANLAINEN JOULU

 

Tänä vuonna joulu on toisenlainen. Se voi olla hyvinkin erilainen kuin monet aiemmat joulut. Silti tänä vuonna, kuten ennenkin, joulussa on jotain samaa, jotain pysyvää. Jouluevankeliumissa on kertomus talliin syntyneestä Vapahtajasta. Se ei ole muuttunut, vaikka maailma meidän ympärillämme muuttuukin. Niinpä, joulu voi ulkoisesti olla erilainen, silti sisäisesti se on samanlainen.

Jouluevankeliumissa on kolme erilaista ihmistä seimen äärellä: äiti, isä ja paimen. Kolme erilaista elämää vastasyntyneen Vapahtajan vierellä.

Nuori äiti Maria oli suostunut kuukausia sitten vaativaan tehtävään. Tapahtukoon minulle niin kuin enkeli ilmoitti. Tuskin hän tiesi, mitä kaikkea tuo tarkoitti. Tietämättä tulevasta Maria suostui annettuun tehtävään. Ehkä häntä pelotti, mutta toisaalta nuori äiti saattoi uskoa parempaan tulevaan.

Isä Josefin tunnelmat olivat kenties toisenlaiset. Ehkä hänen ylpeytensä oli koetuksella. Hän suostui seisomaan suoraselkäisesti puolisonsa rinnalla. Hän kantoi isän vastuun perheestä välittämättä siitä, mitä muut ajattelivat. Hän rakasti Mariaa.

On siellä paimenkin, joka ystäviensä kanssa toimi, kuten enkeli kehotti. Älkää pelätkö, Vapahtaja on syntynyt. Paimen luotti enkelin ilmoitukseen. Hän oli ensimmäisiä vieraita vastasyntyneen lapsen luona, ensimmäisiä syntymän todistajia.

Elämme maailmassa keskellä epävarmuutta. Monia pelottaa se, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Miltä näyttää vuosi 2021? Marian tavoin, emme tiedä tulevaa, mutta Marian tavoin on mahdollista jättäytyä Jumalan käsiin ja luottaa hänen läsnäoloon elämässämme. Maria on esimerkki siitä, mitä kuuliaisuus Jumalalle tarkoittaa. Jumala on elämässä mukana läpi vaikeuksien.

Toisenlainen on Josefin esimerkki. Se kehottaa meitä seisomaan toisen rinnalla - ei paeta paikalta hädän hetkellä vaan olla siellä, missä tarvitaan apua. Tänä jouluna fyysinen läheisyys on rajoitettua. Emme välttämättä voi viettää jouluamme siellä, missä rakkaimmat on. Perheet eristetään toisistaan. Isovanhemmat eivät saa tavata lapsiaan ja lapsenlapsiaan. Joulusta tulee erilainen. Ehkä Josefin esimerkki saa meidät etsimään vaihtoehtoisen tavan olla lähellä toisiamme. Vaikka läheisyys ei voi olla fyysistä, tänä päivänä on monia muita tapoja olla lähellä.

Paimenen etsii mahdolliset kadonneet lampaat. Hän etsi ja löysi vastasyntyneen Vapahtajan tallin seimestä, esimerkki meille: etsi ja löydä. Paimenen toiminta muistuttaa siitä, että Jumalan voi löytää ja oikeastaan Jumala tahtookin tulla löydetyksi. Löytäjän palkkio on korvaamaton.

Vaikka joulu näyttää erilaiselta, sanoma on sama. Älä pelkää. Uutinen on se, että Vapahtaja on syntynyt ja hän on löydettävissä. Jeesus Kristus on tie Jumalan luo. Hän on läsnä meidän joulussamme. Se on Jumalan rakkautta, joka on suurempi kuin mikään pelkomme. Rakkaus Jumalaan ja lähimpiimme yhdistävät meitä. Niinpä, jos sinä et löytäisi Jumalaa, ole huoletta, Jumala löytää sinut. Joulun sanoma on tänä erilaisena vuonna täynnä Jumalan samanlaista rakkautta, niin kuin aina ennenkin.

 

Osmo Luukkonen vs. hallintopastori