Miksi kiitos on niin vaikea sanoa?

Jeesus paransi kymmenen vakavasti sairasta miestä. Silti kymmenestä parantuneesta spitaalisesta vain yksi palasi kiittämään. Ei se kovin hyvä prosentti ole, kun kysymyksessä on takaisin saatu elämä.

Aika helposti löytää itsensä noiden yhdeksän joukosta. Mutta jospa tuota prosenttiosuutta voisi kasvattaa. Jos kiitollisuutta voisi opetella, voisi nähdä pienetkin asiat myönteisinä ja myös sanoa: Kiitos.

Hyvä palaute auttaa jaksamaan. Ihmissuhteet perustuvat vuorovaikutukseen. Teen hyvää toiselle ja hän minulle - myös sanoin. Se on vastavuoroisuutta. Saan hyvää palautetta ja annan sitä. Muistan kiittää, kun on sen aika. Kiitollisuus lisää positiivisuutta elämässä. Hyvä ohje elämässä voisi olla: ”Hymyile aina, kun se on mahdollista. Ole kiitollinen vähästä. Arvokasta ja tärkeää on se, mitä sinulla juuri nyt on: puoliso, perhe, ystävät, terveys, työpaikka, asunto… näistä kannattaa tuntea kiitollisuutta.”

Opettele kiittämään Luojaasi ja lähimmäistäsi. Kiitollisuus ei vaadi, mutta se antaa - paljon positiivista energiaa lähimmillesi ja itsellesi.

 

Osmo Luukkonen