Uudistuksen edessä

Päätös tarkoittaa sanatarkasti sitä, että jokin asia tai esimerkiksi aikakausi päättyy. Edelliselle vaiheelle on laitettu piste. On aika siirtyä eteenpäin. On luovuttava vanhasta ja annettava tilaa uudelle.

Uusi on kuitenkin helposti pelottavaa, se herättää epäilyksiä. Vanha on niin tuttua ja turvallista. Siitä huolimatta uudistuminen on aika-ajoin tarpeellista. Se pitää meidät tuoreina, mutta aina se ei ole helppoa.

Näin kesän kynnyksellä me olemme jälleen uuden edessä – niin vertauskuvallisesti kuin kirjaimellisestikin. Luonto uudistuu – herää eloon talven jälkeen. Se suuntaa väkisinkin katseen kohti tulevaisuutta, kohti muutosta. Uudistumiseen kannustaa myös Jesajan kirja: ¨Älkää enää menneitä muistelko, älkää muinaisia miettikö! Katso: minä luon uutta. Nyt se puhkeaa esiin -- ettekö huomaa?¨(Jes. 43: 18-19)

Ehkäpä tahdostamme riippumattoman uudistuksen ja uuden edessä kannattaakin olla avoimin mielin, sillä vain avoimella mielellä on valmis vastaanottamaan huomisen. Kannattaa pitää myös kädet vapaina. Vapaina siksi, että jos emme irrota otettamme vanhasta emme myöskään voi saavuttaa mitään uutta.

 

Ruut Hanhikorpi

seurakuntapastori