Anna anteeksi

Pappien blogi 29.10.2021

 

​​​Yllättävän vaikea sana sanottavaksi on anna anteeksi. Helpompi on sanoa sori siitä, ups, korjaan tai jättää sanomatta, mutta sana anteeksi tarttuu kurkkuun.

Lapsena aiheutin pienen naarmun naapurin autoon. Pelkäsin kertoa kotona siitä. Ohje oli selkeä: asia on kerrottava auton omistajalle ja anteeksi on pyydettävä. Jos korvausvaateita tulee, ne maksetaan. Sitä jännityksen määrää on vaikea kuvailla kun menin kertomaan asiasta. Vaikea on myös kuvailla sitä helpotuksen määrää, kun asia saatiin sovittua. Auto oli kuulemma vanha ja se naarmu ei auton arvoa enää pienennä. Unohdetaan asia, koska tulit esittämään anteeksipyynnön.

Sunnuntain evankeliumissa Matteuksen Jeesus esittää aika julmalta kuulostavan ehtolauseen: jos et sinä, niin ei Jumalakaan sinulle. Kysymys on anteeksiantamisesta. Mutta kysymys on samasta kuin silloin, kun Jeesus kehotti antamaan anteeksi ei vain seitsemän kertaa vaan 70 x 7. Kysymys on siitä, että pyydetään anteeksi silloin, kun pitää pyytää ja annetaan myös anteeksi. Ja aika hyvältä tuntuu sekä anteeksipyytäjästä kuin anteeksiantajasta.

Vaikea sana sanottavaksi, mutta kuinka hyvältä voi tuntuakaan, kun sen saa sanotuksi.

 

Osmo Luukkonen