Pappien blogi 6.8.2021

Etsikkoaikoja

 

Koronan taltuttaminen tai ainakin valjastaminen taitaa olla tällä hetkellä suurin toiveemme. Kun pandemia pitkittyy, katselemme hieman syyttelevästi ympärillemme. On erilaisia ryhmiä, joiden ajattelemme olevan jopa syyllisiä taudin pitkittymiseen. - Kuinka helppoa onkaan osoittaa syyttävällä sormella jotakin toista ja silti kuitenkin yhdessä tämä tauti voitetaan. Kenties me elämme tässä jonkinlaista etsikkoaikaa.

Raamatussa etsikkoaika liittyy aina ihmisryhmään, kaupunkiin tai kansaan; harvemmin jos koskaan ihmisyksilöihin. Kun Jeesus vertasi kaupunkeja Sodomaan, se oli ajan kielenkäytössä äärimmäinen vertaus. Sodoma ymmärrettiin todella syntisenä kaupunkina ja, jos joku oli sitä edellä, se oli iso asia. Mutta kysymys tässäkin oli kaupunkien asukkaista; ei yksittäisistä ihmisistä. Koko kaupunki oli paha, ei vain joku tai jotkut.

Kannustusta me tarvitsemme kasvavien päivittäisten tartuntalukujen edessä, emmekä syyttelyä. Ei syyttelyllä saavuteta sitä hyvää, mitä halutaan. Jeesuskin puhui toisten kuormien kantamisesta. Sillä on merkitystä. Yhdessä, toinen toistamme tukien, kuljemme kohti valoisampaa tulevaisuutta. Ehkä se on koronasta vapaa tulevaisuus.

Nyt on hyvä hetki käyttää hyväksi etsikkoaika.

 

Osmo Luukkonen