Kaikkina muina päivinä

Pappien blogi 5.11.2021

 

Tenavat-sarjakuvassa Jaska Jokunen ja Ressu-koira istuvat laiturin päässä. Jaska sanoo mietteissään: ”Yhtenä päivänä meidän kaikkien pitää kuolla, Ressu…” Johon Ressu vastaa: ”Mutta kaikkina muina päivinä meidän ei pidä…”

Elämä kuljettaa meitä moninaisia polkuja pitkin. On suurta iloa ja surua, on onnea ja onnettomuutta, onnistumisia ja vastoinkäymisiä, kaikkea mitä elämään kuuluu. Elämästä ja sen aaltoliikkeistä meillä kaikilla on kokemusta.

Matteuksen evankeliumissa Jeesus kutsuu autuaiksi, siis ikionnellisiksi niitä, jotka ovat murheellisia, kärsivällisiä, hengeltään köyhiä, puhdassydämisiä, vainottuja Jumalan valtakunnan tähden… ja niitä, jotka etsivät oikeudenmukaisuutta ja rauhaa, jotka armahtavat toisia.

Nämä Jeesuksen huudahdukset kertovat siitä kirjosta, mitä elämä tuo eteemme. Mutta ne kertovat myös siitä, mikä tuo onnen, joka ei katoa elämän haasteissa. Luottamus Jumalaan ja hänen läsnäolonsa on pohjavirta, joka tuo ilon.

Autuaaksi julistaminen puhuu ilosta, mikä löytää meidät kipummekin keskellä. Se on ilo, joka loistaa kyynelten läpi, ja ilo, mitä mikään ei voi ottaa pois, ei kuolema eikä elämä. Autuaaksi kutsutaan niitä, jotka löytävät Jumalan läsnäolon elämäänsä. Ja autuaaksi kutsutaan niitä, jotka näkevät toisessa ihmisessä Kristuksen.

 

Hilveliisa Ukkonen