Mikkelin Pitäjänkirkko

Otavankatu 9 , 50100 Mikkeli

Pitäjänkirkko kesäisessä maisemassa.

Kirkkoon tutustuminen kesällä 2020 on mahdollista ryhmille tilaamalla opastus erikseen kirkkoherranvirastosta.

Vuonna 1817 valmistunut Mikkelin Pitäjänkirkko eli entinen Mikkelin maaseurakunnan kirkko on Suomen suurimpia puukirkkoja. Sen piirustukset ovat Charles Bassin allekirjoittamat, mutta kirkon toteutustavassa näkyy virka-arkkitehtuurin ja kansanrakentajien puukirkkojen välistä jännitettä. Rakennus pystytettiin kuuluisan kirkonrakentajan Matti Salosen johdolla.

Kirkko on 24-kulmainen kaksoisristikirkko eli kahtamoinen, jonka pohjapiirroksessa on kaksi ristiä päällekkäin. Alttaritaulu on Amélie Lundahlin tekemä jäljennös Pierre Proudhonin Pariisin Louvren kokoelmissa olevasta taulusta. Kattokupolin taideteokset ovat Antti Salmenlinnan ja lasi-ikkunoiden koristeaiheet Rafael Blomstedtin suunnittelemat.

Istumapaikkoja kirkossa on 1900.

Urut

Monesti uudistetut Pitäjänkirkon vuodelta 1873  olleet Bror Axel Thulén ja Georg Wileniuksen urut muutettiin viimeksi perusteellisesti 1986 ranskalaisromanttisen sointi-ihanteen mukaisiksi. Urut ovat Kangasalan urkurakentamon uudelleen rakennetut urut 1986. Uruissa on 48 äänikertaa, 3 sormiota ja jalkio sekä mekaaninen koneisto ja sähköhallinta.

Lähellä sijaitsevia tiloja ja kohteita

Kirkonmäen hautausmaa

Kirkonmäen seurakuntatalo

Otavankatu 9, 50100 Mikkeli

Messu - Konfirmaatio

Tervetuloa jumalanpalvelukseen Mikkelin Pitäjänkirkkoon. Messun yhteydessä on rippikoulun konfirmaatio.

Otavankatu 9, 50100 Mikkeli

STRIIMAUS Messu - Taru Kettusen lähtösaarna

Striimattu jumalanpalvelus Mikkelin Pitäjänkirkosta.