Mieleenjäänyttä: Kylvömessusta Markuksen evankeliumiin

Sunnuntai 10. helmikuuta Mikkelin tuomiokirkossa – messuotsikkona ”Kahdenlainen kylvö” - keräten kirkon lähes täyteen. Fermaattikuoron aloitus tuntui tekevän syvän vaikutuksen, etupenkin pappeja myöten. Valoisa tunnelma levisi, harvoinpa lie kirkkosalista kuultu hyväksyvää naurua viestiin saarnastuolista käsin, Kansan Raamattuseuran kouluttaja Matti Mäkisen kerrottua pienistä ongelmista sijaisvanhemman roolissa. Kanttori Mirja Husson säestämät virret kajahtivat upeasti. Jumalanpalvelus päättyi Fermaatin esittämään loppumusiikkiin, kirvoittaen reippaat ablodit. Ei aivan jokapäiväistä tuokaan, osoittipa paikallaolleiden aktiivista mukanaoloa. Jäi hyvä mieli. Toki tarjolla oli kirkkokahvit ja keskustelutilaisuus seurakuntakeskuksessa, kello kuitenkin kävi.

Ristiinan alueseurakunnan kanttori Mirka Nousiaisen syntymäpäiväkonsertti käynnistyi kohtsillään. Mirka taisi pienellä hämmästyksellä iloita seurakuntatalon täyttymistä. Tilaisuus oli todellakin konsertti – lyhkäisiä juontoja lukuun ottamatta puheita ei juuri pidetty. Kolmen osaajan loihtima musiikki: Mirka alttoviuluineen, Heikki Hotti sello ja Andra Kaus flyygeli, alkoi ensin levollisesti, tutunoloisesti luoden kuulijakuntaan pehmeän, unenomaisen tunnelman. Myöhemmin musiikki vauhdittui, ablodit sitä mukaa…

Kanttorimme on kertonut Pekka Simojoen olevan yksi hänen mielisäveltäjistään. Niinpä seurakuntakuoro ”komennettiin” esiin Simojoen musiikin merkeissä, soolo-osuudet lauloi Mirka itse. Mirkan huumorintaju sekä mielikuvitus kukki valitsemallaan yhteisellä loppulaululla, Tapio Rautavaaran suosikkinumerona aikanaan esittämä ”Lauluni aiheet”. Johan kahvihammastakin kolotti ja kahvipöydän tarjoomukset kelpasivat! Lahjapöydäksi muuttunut flyygelin kansi täyttyi tuomisista. Kaipahan sieltä löytyi paikallisten kulttuurijärjestöjen terveiset. Mirka Nousiainen on aarre Ristiinalle.

Tuomiokirkossa iltakuudelta esitettiin Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan, Mäntyharjun seurakunnan ja Pertunmaan kappeliseurakunnan yhteishanke ”Syykkarin kaivolla” Kertomus on Johanneksen Evankeliumin 4 luvusta: Jeesus ja samarialainen nainen. Esittäjänä Asante-lauluryhmä, johtajana kanttori Veera Heino Pertunmaa. Laulut Hannu Huhtala, Hilja Aaltonen, Leena Lehtinen, Maija-Liisa Kallio.

Kaksitoista laulua, sovitukset Kanttori Suvi Tirronen, juoma-astiansa ansainnut, kuin muutkin lavalla olleet, sekä Huhtala itse kirkon penkissä. Viiveellä selvisi kyseessä olleen ensi-ilta. Toivottavasti tuo ensi kertaa kuultu musiikki on myöhemmin saatavilla kuorojen käyttöön. Esityksen tukikohde kolehtimuodossa oli ”Toivoa naisille”, hanke joka vie Intiaan viestiä paremmasta huomisesta lähes puolelle miljardille ihmiselle!

Ristiinan kirkko sunnuntaina 17. helmikuuta. Tornion kaupunginteatteri, Suomen pohjoisin, sieltä Pauli Mahlamäki esitti, oikeastaan julisti avaussanoissaan ilosanomaksi nimeämänsä Markuksen evankeliumin. Mahlamäen karisma on uskomaton. Vähiten siihen ei vaikuta hänen rintakehänsä, sieltä syvyyksistä kumpuava teksti joka ei vahvistimia kaipaa. Tunnin monologin jälkeen kuulijat päästettiin kahville seurakuntatalolle. Siellä oli asiakasystävällisesti kaikki tarjolla oleva hinnoiteltu á yksi euro, tuotto yhteisvastuun hyväksi. Kahvin jälkeen esitys jatkui, kunnes esittäjä pienen tauon jälkeen ilmoitti ”tuli musta aukko, muistaako kukaan jatkoa?” Vähääkään hermostumatta hän kertoi näin käyneen joskus, koska hänellä on kertomuksesta useampia versioita. Tunnelma suorastaan tihentyi, kuulijat kurkottivat eteenpäin, kuinkahan tämä jatkuu…Pienen keskittymisen jälkeen julistajamme kertoi tarinan loppuun, ansaiten runsaat, useakertaiset ablodit kuulijakunnaltaan. Oli ilo seurata Mestarin työtä.

- seurakuntalainen Seppo Lindqvist