Uutislistaukseen

Karjalaisuus puhkeaa kukkaan Karjalaisilla kesäjuhlilla

Karjalaisilla kesäjuhlilla nähdään niin perinteistä kuin moderniakin karjalaista kulttuuria. Mukaan ovat tervetulleita kaikki. 

karjalaispukuinen nainen

Vuoden 2017 Karjalaisilla kesäjuhlilla kävi myös Leena Huhtakangas.

Mikkelissä 15. ja 16. kesäkuuta järjestettävien Karjalaisten kesäjuhlien eli Karjalan Liiton ja karjalaisten suurtapahtuman, teema on Kierrätä Karjalaa. Teemalla nostetaan esiin Karjalan evakoiden pitkää kiertomatkaa ja arvokasta kulttuuriperintöä. Siinä huomioidaan myös se, miten kulttuuriperintö uudistuu kestävästi. Mikkelissä nähdään vanhoja karjalaisperinteitä, kuten kyykkä-peliä ja karjalanpiirakoita, mutta myös uudempaa kulttuuria. Päätapahtumapaikkana on moderni monitoimiareena SaimaaStadiumi, jonka lisäksi tapahtumia rantautuu muuallekin Mikkeliin.

Myös Mikkelin kaupunki sekä tuomiokirkkoseurakunta ja ortodoksinen seurakunta ovat juhlaa järjestämässä.

Karjalaiset kesäjuhlat järjestetään nykyään vain joka toinen vuosi. Karjalaisten kesäjuhlien juhlatoimikunnan puheenjohtaja Eija Vänskä–Sinkkonen arvioi, että tänäkin vuonna juhla kerää tuhansia kävijöitä, koska aiempiinkin juhliin on saatu houkuteltua 10 000-15 000 kävijää. Näiden kesäjuhlien päätavoite on tietenkin koota mahdollisimman monia karjalaisia ja muitakin vieraita juhlille.

– Jos karjalaisuus kiinnostaa sielussa ja sydämessä, tervetuloa katsomaan meininkiä, hän toivottaa.

Runsaassa ohjelmatarjonnassa on monta yksittäistä kohokohtaa. Kaikki on omalla tavalla kiinnostavaa ja sykähdyttävää.

– Odotettu uutuus on Karjala-messut. Pitkät perinteet taas on seminaareilla ja sunnuntaisella pääjuhlalla. Sunnuntainen juhlakulkuekin on upea. Siihen on hienoa osallistua niin kulkuelaisena kuin katsojana. Itse kaipaan myös Karjalaisen kansan messua, johon en ole viime vuosina ehtinyt kokemaan sitä, että kirkko on täynnä kuulijakuntaa, Vänskä-Sinkkonen kertoo.

Karjalaiset kesäjuhlat eivät syntyisi ilman talkootyöläisten panosta. Talkoista vastaavat tänä vuonna pääosin Karjalan Liiton Etelä-Savon piirin jäsenet. Talkoopäällikkönä häärii Matti Karjalainen, joka saa liikkeelle huomattavan määrän talkoolaisia.

– Päivistä tulee hienot. Tulkaa kokemaan ne, hän kutsuu.

Karjalaisten kesäjuhlien hengellistä tarjontaa

Pe 14.6. klo 16 karjalainen kirkkokierros Mikkelissä: tuomiokirkko, tuomiokapituli ja Pitäjänkirkko. Lopuksi iltahartaus Pitäjänkirkossa.

La 15.6. klo 16 ylienkeli Mikaelin kirkossa esittely, esittelijänä metropoliitta Arseni

La 15.6. klo 17 ehtoopalvelus ylienkeli Mikaelin kirkossa, palveluksen toimittajana metropoliitta Arseni ja kirkkoherra Bogdan Grosun

La 15.6. klo 18 muistojen iltakirkko tuomiokirkossa, puhujana piispa Mari Parkkinen, juontajana Ari Tähkäpää, liturgina rovasti Osmo Luukkonen, kuorona Viipurin lauluveikot ja kanttorina Kristiina Ukkonen

Su 16.6. klo 9 seppelten laskut Pitäjänkirkolla

Su 16.6. klo 10 karjalaisen kansan messu tuomiokirkossa, saarnaajana piispa Voitto Huotari, liturgina rovasti Osmo Luukkonen, kanttorina Natalia Ikonen ja kuorona Kangasniemen kirkkokuoro.

Su 16.6. klo 9.30 liturgia Ylienkeli Mikaelin kirkossa, palveluksen toimittajana metropoliitta Arseni

20.5.2024 11.29