Uutislistaukseen

Pitäjänkirkon maalausurakka käynnissä - elokuussa valmista

Pitäjänkirkko saa kesän aikana uuden, okrankeltaisen värityksen. Toukokuussa alkanut urakka valmistuu heinäkuun loppuun mennessä. 

Vanha mies työvaatteissaan istuu kirkon kiviportailla. Taustalla kellertävä puukirkko.

Pitäjänkirkon maalausurakka on osaavissa käsissä, kun työtä tehdään 40 vuoden kokemuksella. Kuvassa maalaustyön keskeltä haastatteluun yhytetty Kauko Keskinen.

Työ Pitäjänkirkolla alkoi noin kuukausi sitten lähes räntäsateessa, kun pinnat puhdistettiin kuumavesipesurilla. Tämän jälkeen vanhaa maalia on raapattu pois seinä kerrallaan ja uutta sävyä sivelty pintaan.

Viimeksi kirkon julkisivut on maalattu vuonna 1983, joten tarvetta tuoreutukselle on. Värisävy muuttuu hieman lämpimästä persikasta okrankeltaiseen. Muita värisävyjä esimerkiksi oven- ja ikkunanpieliin on neljä.

Vuonna 1817 valmistunut ja vuonna 1826 käyttöön vihitty Pitäjänkirkko on kokenut jo 7–9 värinvaihdosta. Kirkon julkisivusta tehtyjen maalianalyysien mukaan maamerkki on ollut muun muassa punainen, viileän punaruskea, tumman harmaa ja toffeemaisen ruskea. Ehkä yllättävin muutos tapahtui 1940-luvulla, jolloin kirkko maalattiin kirkkaan vaalealla petroolinsinisellä. Uusi värivalinta on saanut Museoviraston hyväksynnän. Nykyinen lämmin väritys on perua 1980-luvulta, jolloin kirkon väriparin muodostivat persikkainen vaaleankeltainen ja ruskean harmaa. Ajan saatossa väritys on kuitenkin likaantunut katupölystä, noesta ja muusta mahdollisesta, ja maalaamattomat laudat näyttävät pestyinäkin nuhruisilta.

Maalaushankkeen suunnitelmat on laatinut Arkkitehtitoimisto Heikki Kirjalainen Oy ja käytännön työstä vastaa Härmän maalaus.

Tien puoleisia ikkunanpieliä sutinut Kauko Keskinen kertoi, että maalausurakkaan kuluu kaiken kaikkiaan 500–1000 litraa pellavapohjaista maalia. Työ tehdään kolmeen mieheen pensselityönä Museoviraston ohjeiden mukaisesti. ”Onhan tämä tällaista tököttämistä ja hinkkaamista – mitä lujempaa painaa pensseliä, sitä parempaa jälkeä saa”, Kauko kertoo.

Työ on edennyt suotuisissa säissä rivakasti. Keskinen arvelee, että viimeistään parin viikon päästä kirkko on kierretty kertaalleen läpi ja voidaan käydä sutimaan pintaan toista maalikerrosta. ”Se onkin sitten jo helpompi homma, kun ei tarvitse senkään vertaa sateita pelätä”. Kaiken kaikkiaan urakan pitäisi valmistua heinäkuun loppuun mennessä.

Keskisellä on vankka 40 vuoden kokemus erityisesti perinnemaalauksesta. Tervaukset ja paanukatotkin onnistuvat ammattimieheltä tarvittaessa, ja Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnalle yritys on tehnyt töitä useammassa alueseurakunnassa. Kirkkojen maalauksessa erityistä on työn laajuus ja tarkkuus. ”Tässäkin käytössä on viisi eri väriä, ja rajausten tulee olla kuin viivoittimella tehtyjä”, Kauko kertoo.

7.6.2024 11.26