Uutislistaukseen

Seurakunnalle Suomen Aktiivisin Työpaikka -sertifikaatti

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta on käynyt läpi Suomen Aktiivisin Työpaikka -kartoituksen ja saanut 54 % pisteillä oikeuden Aktiivisen Työpaikan Sertifikaattiin. 

Iloinen nainen pomppaa metsän keskellä

HR-asiantuntija Jenni Paajasella on syytä hymyyn.

– Tunnustus kertoo, että meillä tehdään paljon oikeita asioita. Olemme hyvässä seurassa, vaikka meillä ei ole suurten yritysten resursseja, HR-asiantuntija Jenni Paajanen kertoo viitaten muihin sertifikaatin saaneisiin tahoihin.

Noin viidenkymmenen sertifikaatin ansainneiden yritysten joukosta löytyvät muun muassa Kone, Varma, Wärtsilä, IBM, Ilmarinen, Nordea - ja eduskunta.

– Henkilöstömme aktiivisuutta tuetaan muun muassa ePassin, Cuckoo-taukosovelluksen, polkupyöräedun ja virkistyspäivien merkeissä, Jenni kertoo.

Kehuja ja kehitettävää

Kartoituksen mukaan henkilöstöliikunnan hyvien käytäntöjen mukaan meillä on hoidettu hyvin erityisesti liikunnan olosuhteita ja liikuntapalveluita. Liikunnan olosuhteissa pisteistä saatiin 75 % maksimista, ja kategoriassa on huomioitu muun muassa suihku- ja pukuhuonetilat, polkupyörien säilytyspaikat, korkeussäädettävät työpöydät sekä taukoliikunnan mahdollisuudet.  

Liikuntapalveluissa tulos on 71 % maksimista. Tässä huomioidaan henkilöstöliikunnan palvelut (mm. liikuntasetelit), mahdollisuus osallistua liikuntatapahtumiin ja osallistumisaktiivisuus sekä erilaiset liikuntakampanjat. Kartoituksessa todetaan, että työntekijöitä kannattaa kuunnella palveluita suunniteltaessa, jotta osallistumisaktiivisuus pysyy korkeana. Myös liikunnan tuen määrä henkilöstölle (67 %) ja seurantajärjestelmät (67 %) olivat Suomen keskiarvoa suurempia. 

Lisäksi kartoituksessa tutkittiin liikunnan asemaa, johtamista ja resursointia (tulos 53 % maksimista), yhteistyö terveyshuollon kanssa (28 %), liikunnan viestintä (50 %) sekä liikuntaan aktivointi ja fyysisen aktiivisuuden edistäminen (33 %). Henkilöstön liikunta-aktiivisuus on 54 % maksimista, joka on Suomen mittakaavassa keskitasoa. 

Kohti uusia tavoitteita

Kehitysehdotuksena raportista nousevat yhteistyö työterveyshuollon kanssa sekä liikuntaan aktivoinnin toiminnat.  

– Vaikka voimme olla tyytyväisiä nykytilanteeseen, on kuitenkin aina varaa petrata ja kehittää toimintaa. Yhteistyötoimikunta ja johtoryhmä pohtivat syksymmällä, mitä konkreettisia askelia voidaan aktiivisuuden saralla tulevaisuudessa ottaa, Jenni kertoo.

Yksi yksinkertainen askel on jokaisen helppo ottaa työn arkeen mukaan heti:

 – Aiemmin annettiin suosituksia, kuinka monta tuntia pitää esimerkiksi viikossa liikkua. Nykytutkimusten mukaan pienetkin tauot työhön ovat tosi tärkeitä. Esimerkiksi jo Cuckoon 1–3 minuutin tauoista on hyötyä, Jenni vinkkaa.

Liike siis todellakin on lääke, jota kannattaa työpaikallakin hyödyntää! 

11.6.2024 08.06