Uutislistaukseen

Yhteisvastuulla tukea paikallisille nuorille 3500 euron verran

Vuoden 2023 Yhteisvastuun paikalliseen työhön jäävä keräystuotto oli 3530 euroa. Summa on luovutettu Kymi-Saimaan sovittelutoimistolle, ja sitä käytetään konkreettisiin kohtaamisiin nuorten kanssa virallisen sovitteluprosessin päätyttyä.

Neljä ihmistä seisoo kahvipöydän edessä. Adressin luovutus.

Vasemmalla lahjakirjaa luovuttamassa Sirkka Jakonen ja Tiina Korhonen. Oikealla vastaanottajista Perttu Määttä sekä Reetta Ikonen.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta sai olla luovuttamassa vuoden 2023 Yhteisvastuun paikalliseen käyttöön jäävän osuuden Kymi-Saimaan sovittelutoimistolle 21. elokuuta. 3 530 euron summa voidaan nyt hyödyntää nuorten kohtaamistilanteisiin sovittelun jälkityössä. Yhteisvastuun vuoden 2023 yleisteema oli ”Ehkäise nuorten väkivaltaa”, ja koko keräystuotosta paikalliseen käyttöön ohjattiin 20 prosenttia. Toinen viidennes ohjattiin Aseman Lapset ry:lle koulu- ja nuorisoväkivallan ehkäisemiseen ja vähentämiseen. 60prosenttia keräystuotoista käytettiin puolestaan maailman katastrofialueiden ihmisten auttamiseen Kirkon Ulkomaanavun työn kautta.

Kymi-Saimaan sovittelutoimiston johtaja Reetta Ikonen kiitti lämpimästi lahjasta ja kertoi kahvihetkessä, että raha kohdennetaan konkreettisiin kohtaamisiin ja keskusteluihin nuorten kanssa virallisen sovitteluprosessin päätyttyä. Tuotolla myös koulutetaan uusia katusovittelijoita.

- Tänä aikana ihmisten kokemusmaailmat voivat olla todella kaukana toisistaan, ja tarvitaan keinoja dialogisuuden rakentamiseen. Nuorta arvostavalla kohtaamisella voidaan päästä kiinni tilanteiden juurisyihin, jolloin hyvin alkaneelle prosessille saadaan nuorta tukeva jatkumo, Ikonen kertoi.

Tilaisuudessa paikalla olivat myös sovitteluohjaajat Annastiina Lepistö ja Perttu Määttä Kymi-Saimaan sovittelutoimistosta sekä seurakunnan puolesta Yhteisvastuun keräyspäällikkö Sirkka Jakonen, Yhteisvastuuta koordinoiva diakonissa Hannele Salo, nuorisotyön ohjaaja Anna-Maija Halme, diakoni Tiina Korhonen, johtava diakoniatyöntekijä Anne Pöyry sekä diakonian ja erityistyöalojen johtaja Lassi Suihkonen.

Nuoret kaipaavat kohtaamista ja kuuntelua

Yhteisvastuun Mikkelin keräyspäällikkö Sirkka Jakonen muistutti juhlapuheessaan, että lasten ja nuorten väkivallassa uhreja ovat kaikki. Kaikkien aikuisten vastuulla on puolestaan nähdä ja puuttua tilanteisiin sekä viedä niitä rakentavalla tavalla eteenpäin.

- Kansainvälisissä vertailuissa Suomi on maailman onnellisin maa, mutta hyvinvoinnin ja onnellisuuden kokemukset heikkenevät täälläkin kaikissa ikäryhmissä, ja etenkin nuorten keskuudessa. Meidän on puututtava yhteiskunnan systeemisiin ongelmiin ja luotava nuorille tila, jossa heitä kohdataan ja kuunnellaan.

Diakoniatyöntekijä Tiina Korhonen on itsekin käynyt sovittelijakoulutuksen, joten hän on osannut kertoa kysyjille omasta kokemuksestaan, miten tärkeää työ on.

- Oleellista tässä on, ettei muksut joutuisi pitkiin prosesseihin, vaan saadaan puututtua asioihin oikea-aikaisesti. Kokonaiskuvan muodostuminen ja tuen jatkuvuus on tärkeää: tapahtunut on oire jostain, johon pitäisi päästä käsiksi pintaa syvemmältä.

Katusovittelukoulutuksia on erilaisia. Aiemmin nuorisotyötä tehneet saavat jo kahdessa päivässä tuhdin tietopaketin osaamisensa tueksi, kun taas toisille tarjotaan 40 tunnin mittaista koulutusta harjoitteluineen ja välitehtävineen. Tavoite on, että katusovittelija voi kulkea sovitteluohjaajan rinnalla tai työparina jatkaen työskentelyä nuoren tai perheen kanssa senkin jälkeen, kun varsinainen sovitteluprosessi on saatu päätökseen.

Tilaisuudessa esitettiin myös useaan kertaan lämmin kiitos jokaiselle vuoden 2023 Yhteisvastuukeräykseen osallistuneelle. Yhdessä teemme hyvää ja vaikutamme paikallisesti lasten ja nuorten elämään sen kriittisissä kohdissa. Myös kuluvan ja tulevan vuoden Yhteisvastuukeräys panostaa nuoriin, joten olethan edelleen mukana!

2.9.2024 15.26