Pyhäinpäivä on hyvä päivä surra ja kaivata kuollutta

31.10.2018 16.35

mies sytyttää pimeällä hautausmaalla kynttilää

Syksyllä eri kulttuureissa vietetään elämään ja kuolemaan liittyviä juhlia, kuten amerikkalaisen pyhäinpäivän aattoa halloweenia tai meksikolaisen kulttuurin kuolleiden päivää, Dia de los Muertos. Suomessa pyhäinpäivänä seurakunnat tarjoavat tilaa, paikkaa, aikaa sekä keinoja suruun ja kaipaukseen.

Suomessa pyhäinpäivä on perinteisesti kristillinen juhla, jolloin ihmisillä on tapana viedä läheistensä haudoille kynttilöitä, seppeleitä ja kukkia. Moni sytyttää kynttilän kotona läheisen kuvan eteen tai muistelee vainajaa muutoin.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta järjestää jumalanpalveluksia sekä muisto- ja lauluhetkiä edesmenneiden muistoksi.

Tilaisuuksiin osallistumista ei kenenkään tarvitse arkailla, vaikka ei olisi lähiomainen tai ei olisi osallistunut seurakunnan toimintaan aikaisemmin.

– Ihmiset mietittivät, ovatko nämä kutsut minua varten. Näitä asioita ei pitäisi jäädä lainkaan pohtimaan. Kannattaa vain lähteä mukaan muistellen ihmistä, joka on ollut omalla kohdalla tärkeä, rohkaisee Suomenniemen aluekappalainen Lassi Suihkonen.

Suomenniemellä pidetään messu, jossa luetaan vuoden aikana poisnukkuneiden seurakuntalaisten nimet ja sytytetään kynttilät.

– Vainajien omaisia kutsutaan kirjeellä messuun ja sen jälkeen seurakuntakodissa vietettävään omaisten juhlaan, joka on pienimuotoinen ja kodikas kahvitilaisuus.

Mikkelin tuomiokirkossa järjestetään muistotilaisuus klo 18. Hetken tarkoitus on olla ajaton, rauhallinen ja levollinen. Musiikille on annettu tilaa.

- Muistamme vainajiamme –tilaisuus tarjoaa tilaa, paikkaa, aikaa sekä keinoja suruun ja kaipaukseen. Tapahtumassa käy paljon myös heitä, joilla oma suru ei ole ajankohtainen tai vainajan nimi kerrotaan jossain toisaalla, jonne ei pääse.

- Aluksi jokaisella on mahdollisuus sytyttää alttarilla tuohus vainajalle, jota kaipaa. Tämän jälkeen laulun lomassa kerrotaan Ristimäen alueen vainajat kuluneen vuoden ajalta. Mukana on myös huilisti Henna Ustinov, kertoo seurakuntapastori Sari Martikainen.

****

Ensimmäisillä kristillisillä vuosisadoilla uskonsa tähden kuolleiden kristittyjen muistopäiviä vietettiin heidän kuolinpäivinään. Pyhäinpäivän juuret ulottuvat niihin aikoihin asti. Kaikkien pyhien yhteistä päivää alettiin viettämään 300-luvulla. Nykyään pyhäinpäivässä yhdistyvät kaikkien pyhien päivä ja kaikkien uskovien vainajien muistopäivä.

****

Pyhäinpäivänä 3.11.