Tyttö alba päällä kirkon käytävällä

Päivitys konfirmaatioiden toteuttamiseen 15.9.

9.9.2020 08.28

Tulevan kahden viikonlopun konfirmaatiot siirtyvät loka-marraskuulle.

Päivitys 15.9.

Mikkelin koronatilanteesta johtuen kahden seuraavan viikon konfirmaatiot siirtyvät loka-marraskuulle.
Asianosaisiin on otettu yhteyttä ja ilmoitettu uudet konfirmaatiopäivämäärät.

Hilveliisa Ukkonen

vs. kirkkoherra

Tiedote 8.9.

Haasteista huolimatta pyrimme yhdessä rippikoululaisten kanssa tekemään konfirmaatioista ikimuistoisia ja lämminhenkisiä juhlahetkiä!

Alla joitakin vastauksia useimmin esitettyihin kysymyksiin koskien Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan konfirmaatioita.

Kuinka kauan konfirmaatiojumalanpalvelus kestää?

Konfirmaatiojumalanpalvelukset kestävät kaikkineen noin tunnin.

Ovatko kummit siunaamassa nuoriaan?

Toivomme, että mahdollisuuksien mukaan nuorten kummit olisivat siunaamassa heitä. Tämä siunaaminen tapahtuu kuitenkin kummin omalta paikalta käsin. Näin pyrimme välttämään kaikkea lisäliikkumista kirkossa ja säilyttämään turvavälit.

Miksi konfirmoitavat eivät pidä alboja?

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnassa on toistakymmentä konfirmaatiota. Tästä johtuen konfirmaatioita voi samana viikonloppuna olla useampia.  Emme käytä alboja, koska emme pysty puhdistamaan niitä konfirmaatioiden välillä ja näin takaamaan niiden turvallisen käytön.

Miksi konfirmaatiojumalanpalveluksessa ei jaeta ehtoollista?

Elokuun alussa kävimme Essoten pandemiaryhmän johtajan kanssa läpi konfirmaatioiden ohjeistusta. Ehtoollisen vietosta luopumiseen päädyttiin, että välttäisimme suurien joukkojen liikkumista kirkkosalissa. Normaalioloissa konfirmaatiojumalanpalveluksissa on ollut osallistujia 200-500 henkeä.

Ehtoollinen on kristittyjen yhteinen ateria. Ehtoollisen tulee olla avoin ja mahdollinen kaikille jumalanpalvelukseen osallistuville. Jos jakaisimme ehtoollista vain rippikoululaisille, ehtoollispöytä ei olisi enää avoin kaikille seurakuntalaisille. Mutta koska ehtoollinen kuuluu tiiviisti rippikouluun ja konfirmaatioon, päädyimme toteuttamaan nuorten ehtoolliselle osallistumisen konfirmaatioharjoitusten yhteydessä.

Miksi konfirmaatioita ei striimata?

Konfirmaatioiden yleiseen striimaukseen tarvitsisimme jokaiselta konfirmoitavalta kirjallisen luvan. Yhdenkin konfirmoitavan kuvaamiskielto estäisi striimauksen. Kirkkoon pitäisi järjestää myös alueita, joita ei kuvata. Tällaiseen Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnalla ei ole resursseja. Kirkkovieraat voivat kuvata omilta paikoiltaan konfirmaatiota omaan käyttöön, ja näin mahdollistaa niiden läheisten osallistumisen, jotka eivät voi saapua kirkkoon.

Miksi konfirmaatiojumalanpalveluksessa lauletaan niin vähän?

Kevään ja kesän aikana tieto koronan käyttäytymisestä ja leviämistavoista on lisääntynyt. Koronapandemian aikana on tullut esille, että yhdessä laulaminen voi lisätä koronan leviämistä ilmateitse. Essote suosittelee, että laulaminen pidetään minimissä. Tästä syystä konfirmaatioissamme on vain muutama virsi, ja niistäkin lauletaan vain muutama säkeistö. Samasta syystä myös konfirmaatiolaulu on jätetty pois.