Uutislistaukseen

Suomalainen eroseminaari logo ja kuvitusta.

Erosta eteenpäin vertaisuuden voimalla

19.2.2021 09.24

Seuraava eroseminaari alkaa Mikkelissä ti 9.3. klo 16.30 Lähemäen srk-talossa. Ilmoittaudu mukaan.

”Ei ole ollenkaan toisarvoista, kuinka eronsa hoitaa ja kuinka siitä pääsee eteenpäin. Selvää on, että siitä selviytyy. Eron prosessointiin liittyy kuitenkin monia eri vaiheita.”


- M.Stolbow-

Ero parisuhteesta on aina kriisi, tai ainakin monenlaisten mietintöjen paikka riippumatta siitä, onko itse toivonut suhteen päättymistä vai onko eroajatus tullut kumppanilta. Erosuru saattaa kestää kauankin, ja välillä voi tuntua, ettei jaksaisi enää kuormittaa kavereita, tai ettei tukiverkkoa oikein edes ole. Suomalainen eroseminaari on ammatillisesti ohjattu vertaisryhmä, jossa ajatuksia voi tuulettaa samankaltaisessa tilanteessa olevien kanssa.

Eroseminaari on vakiintunut eroauttamisen menetelmä, josta on saatu positiivista palautetta eri puolilta Suomea. Ryhmä ei ainoastaan tue erosta selviytymistä, vaan auttaa oppimaan uutta itsestään ja kokoamaan arvokkaita työvälineitä loppuelämän varalle. Menetelmän ovat kehittäneet tri B.Fisherin työn pohjalta psykologi Kari Kiianmaa sekä parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

Eroseminaarin voi tulla, oli erosta sitten lyhyt tai pidempi aika, ja oli kyseessä millainen suhdemuoto tahansa. Seminaari sopii kaikille aikuisille ikään, sukupuoleen tai seksuaaliseen suuntautumiseen katsomatta. Lapsiperheissä eron käsittely antaa huoltajalle valmiudet tukea myös lasta eron aiheuttaman hämmennyksen, suuttumuksen ja surun keskellä.


Seminaarissa on 11 tapaamiskertaa, ja niissä käsitellään teemoittain erilaisia eron herättämiä tunteita yhteisten alustusten ja pienryhmäkeskustelujen kautta. Jokainen jakaa omasta tarinastaan sen verran kuin haluaa. Turvallinen, salliva ja luottamuksellinen ilmapiiri on pohjana kaikelle keskustelulle.

Keskusteluiden ja kotitehtävien avulla voi hahmottaa omia toiveita, tarpeita ja tapoja olla ihmissuhteissa, sekä suunnata katsetta kohti tulevaa itsenäistä elämää ja mahdollisia uusia suhteita. Miten minä osoitan rakkautta? Miten haluaisin, että minua rakastetaan? Millainen olen vanhempana, kumppanina tai ystävänä? Tunnistanko omat tunteeni? Mikä on eron vaikutus seksuaalisuuteen? Osaanko olla yksin?

Teksti: Noora Lindroos

Seuraava eroseminaari alkaa Mikkelissä

ti 9.3. klo 16.30 Lähemäen srk-talossa, osoitteessa Paukkulantie 27, 50170 Mikkeli. Ryhmä on kerran viikossa, kolme tuntia kerrallaan. Ryhmän koko on 10 henkilöä. Kokoontumisia on yhteensä 11.

Tied. ja ilm. perheneuvoja Eija Torniainen: eija.torniainen@evl.fi p. 0400 143 260 tai Noora Lindroos p. 0447742252 noora.lindroos@violary.fi