Valinnanvaikeus

Sisarukset Martta ja Maria saavat kotiinsa arvovieraita. Opettaja itse tulee kylään. Itämaiseen tapaan sisaruksilla oli aihetta vieraanvaraisuuteen. Rivien välistä voisi lukea, että pöytä notkui parhaimmista herkuista, mitä talossa oli tarjolla. Sillä tavalla erityisesti Martta halusi toivottaa vieraan ja hänen seuralaisensa tervetulleeksi. Näin myös tapahtui.

Ongelmana oli vain se, että Maria ei osallistunut järjestelyihin vaan asettui lähelle Jeesusta kuuntelijan paikalle. Hyvin inhimillistä on kysyä, kumpi on parempi tai oikeampi tapa, palvelu vai kuuntelu? Entäpä, jos kysyisimme onko kysymys mielekäs?

Jeesus ei itse tee tällaista vastakkainasettelua. Sisaruksia ei aseteta paremmuusjärjestykseen vaikka heidän nimensä voitaisiin kääntää suomeksi merkitykseen ’ruhtinatar’ ja ’rakastettu’. Tuskin nimet ovat enne. Jeesukselle kysymys ei ole paremmasta tai huonommasta. Kysymys on elämästä Jumalan edessä. Silloin löytyvät paikat niin palvelijalle kuin kuuntelijallekin. Tämä olkoon lupaus meillekin.

Valinnanvaikeuteen helpotusta…on hyvä toimia, mutta saa myös pysähtyä.

Osmo Luukkonen

Pappi ja liperit