Sairaalasielunhoito ja sururyhmät

Ihmismieltä voivat järkyttää monenlaiset yllättävät tapahtumat: esimerkiksi läheisen menehtyminen, oma tai läheisen sairastuminen.

Tukea vaikeaan tilanteeseen voi saada seurakunnasta sairaalasielunhoidosta tai esimerkiksi sururyhmistä.

Sairaalasielunhoito

​​​​​​​Me sairaalapapit olemme Essoten potilaita, omaisia ja henkilökuntaa varten. Olemme Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan pappeja, kouluttautuneita tekemään työtämme sairaalassa.

Työmme on moniammatillista yhteistyötä. Yhteistyön tavoitteena on, että ihminen saa parhaan mahdollisen avun. Essoten henkilökunnan lisäksi teemme yhteistyötä esimerkiksi VIOLA – väkivallasta vapaaksi Ry:n, Mikkelin kriisikeskuksen ja Käpy Ry:n kanssa.

Työhömme kuuluu ihmisten tukeminen sairauden, kuoleman ja kriisin keskellä. Käymme henkilökohtaisia keskusteluja, luotsaamme vertaisryhmiä, kuljemme rinnalla saattohoidossa. Siunaamme hautaan, vihimme avioliittoon ja kastamme. Yksityisen ehtoollisen saa pyydettäessä.

Teemme työtämme maanantaista perjantaihin. Meidät tavoittaa parhaiten puhelimitse tai sähköpostilla.

Sairaalapappien yhteystiedotLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Ikkuna, josta heijastuu syksyinen maisema.

Sururyhmät

Sururyhmä on tarkoitettu sinulle, jonka läheisen kuolemasta on aikaa noin 3-12 kk. Ryhmässä voit käydä läpi menetykseen ja suruun liittyviä asioita ja tunteita, keskustella ja kuunnella, jakaa ajatuksia tai olla vain hiljaa. Toiminnan tarkoitus on välittää osanottajille lohdutusta ja rohkaisua.

Syksyn 2022 ryhmät alueittain:

Ristimäki

Puolisonsa menettäneiden ryhmä

Keskiviikkoisin klo 14-15.30 Kirkonmäen srk-talossa (Otavank.9) 26.10., 2.11., 17.11. ja torstaisin 23.11., 30.11., 7.12 ja 21.12.

Läheisensä menettäneiden ryhmä

Keskiviikkoisin klo 17-18.30 Mikkelin srk-keskuksessa (Savilahdenk. 20): 12.10., 19.10., 2.11., 9.11., 23.11., 30.11. ja 14.12.

Edellä mainittujen sururyhmien tiedustelut ja ilmoittautuminen 23.9. mennessä sururyhmätoiminnan yhdyshenkilö diakoni Pasi Salomaalle p. 0400 143 237, pasi.salomaa@evl.fi

Anttola

Anttolan sururyhmän toiminta alkaa maanantaina 7.11. klo 17 Anttolan seurakuntatalolla (Mikkelintie 31). Tiedustelut ja ilmoittautuminen diakonissa Reetta Sirkiälle p. 0400 143 452, reetta.sirkia@evl.fi

Ristiina

Ristiinan sururyhmän toiminta alkaa Pyhäinpäivän jälkeen. Tarkemmat ajat päivitetään syksyllä. Tiedustelut diakoni Taru Rantalainen p. 0400 143 251, taru.rantalainen@evl.fi

Sururyhmistä yleisesti voit tiedustella myös:

Diakonissa Tarja Nousiainen p. 0400 143 257, tarja.nousiainen@evl.fi

Sairaalapastori
Maija Haaparanta p. 0400 143 338

Muut tahot:

Käpy-Lapsikuolemaperheet ry:n vertaistukiryhmä tied. p. 040 592 3898, kapy.mikkeli@gmail.com (www.kapy.fi).

Äkillisesti omaisensa menettäneiden ryhmä ja Mielenterveysseuran ja Huoma ry:n vertaistukiryhmä henkirikoksen uhrien omaisille tied. Mikkelin kriisikeskus p. 015-214 401.

Vertaistukiryhmä itsemurhan tehneiden läheisille ja Saimaan syöpäyhdistyksen ja Mielenterveysseuran työikäisille suunnattu sururyhmä syöpään tai muuhun sairauteen kuolleiden läheisille. Tied. ja ilm. p.015 214 401, kriisikeskus@mikkelinkriisikeskus.fi, www.mikkelinkriisikeskus.fi

Suomen mielenterveysseura ry:n nettisivuilta (www.mieli.fi > tukea ja apua > ryhmissä) löydät tietoa erilaisista vertaistukiryhmistä. Ryhmissä on jatkuva haku. Ryhmistä voi kysellä myös sähköpostilla ryhmätoiminnat@mieli.fi tai p. 040 173 2040.

Omaishoitajien tukeminen

Omaishoitajia tuetaan henkilökohtaisissa kohtaamisissa ja järjestämällä heille virkistystä. Kirkkopyhä on kerran vuodessa syksyisin ja leiripäivä joka toinen vuosi keväällä. Päivissä on tarjolla vertaistukea, asiatietoa sekä henkistä ja hengellistä virkistystä.

Omaishoitajille järjestävät ryhmätoimintaa ja neuvontaa myös Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry, sekä Mikkelin SPR.

Tiedustelut omaishoitaja-asioissa

Diakonian päivystyksestä p. 0400 143 250 ma, ti, pe klo 9-11.