Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan saavutettavuusseloste

Tämä saavutettavuusseloste koskee mikkelintuomiokirkkoseurakunta.fi-sivustoa ja on laadittu 8.9.2020. Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta pyrkii takaamaan digitaalisen saavutettavuuden yhdenvertaisesti kaikille. Parannamme käyttäjäkokemusta jatkuvasti ja sovellamme lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019). Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Arviointimenetelmät

Palvelun saavutettavuuden on arvioinut ulkopuolinen asiantuntijaorganisaatio.

Verkkosivuston saavutettavuuden tila

Mikkelintuomiokirkkoseurakunta.fi-sivusto täyttää verkkosisällön saavutettavuusohjeiden (WCAG) 2.1 A- ja AA-tasot osittain.

Verkkosivuston ei-saavutettava sisältö

Käyttäjät saattavat edelleen kohdata sivustolla joitakin ongelmia. Seuraavassa on kuvaus tunnetuista saavutettavuusongelmista. Jos huomaat sivustolla ongelman, joka ei ole luettelossa, ota meihin yhteyttä.
 
Jäljempänä mainittu sisältö ei ole saavutettavissa seuraavista syistä:

1) Verkkosivusto ei ole vielä kaikilta osin saavutettavuusvaatimusten mukainen

Verkkosivustoltamme löytyy sisältöjä, jotka eivät ole vielä saavutettavia.

Teksti kuvassa:

Joissain tapahtumien mainoksissa on tekstiä, mutta teksti ei ole tarjolla saavutettavassa muodossa. Lisäämme nämä tekstit tekstivastineisiin tai sivun sisältöön mahdollisimman pian. (WCAG 1.1.1, 1.4.5)

Taulukot ja listat:

Sivuillamme on käytetty taulukoita, joiden otsikkorivin merkinnässä on puutteita. Sivuillamme on myös listoja, joita ruudunlukija ei tunnista listoiksi. Korjaamme puutteet mahdollisimman pian. (WCAG 1.3.1)

Epäselvästi nimetyt linkit:

Sivuillamme on joitain kuvalinkkejä ja kuvakortteja, joiden teksti ei kuvaa hyvin linkin kohdetta. Muokkaamme linkkejä parhaillaan paremmin ymmärrettäviksi.  (WCAG 1.1.1, 2.4.4)

Liitetiedostolinkit:

Asuntojen vuokraus -osiossa Pohjapiirros-linkkeihin ei ole merkitty sitä, että ne johtavat PDF-tiedostoihin. Linkin nimi on myös sama kaikissa pohjapiirroksissa, vaikka ne johtavat eri piirroksiin. (WCAG 1.3.1, 2.4.4, 3.2.4)

Puutteelliset otsikkomerkinnät:

Sivuillamme on puutteita otsikoiden merkitsemisessä: sivuillamme on useampia pääotsikoita ja joitain otsikkotasoja hypätään yli. Joitain otsikoita on merkitty vain visuaalisesti ja sivuilla saattaa olla tyhjiä otsikkomerkintöjä vailla sisältöä. Korjaamme tilanteen mahdollisimman pian. (WCAG 1.3.1, 2.4.6)

Visuaaliset korostukset:

Sivuillamme korostetaan jonkin verran tekstin osia vain visuaalisesti värilaatikoin. Tämä tieto ei välity ruudunlukijalle. Pyrimme korostamaan tärkeää tietoa myös sijoittelulla ja sanallisesti. (WCAG 1.3.1)

Värikontrasti:

Tekstin ja taustan välinen kontrasti ei ole kaikissa kohdin WCAG-vaatimusten mukainen. Korjaamme värikontrastin puutteet mahdollisimman pian. (WCAG 1.4.3, 1.4.11)

Asiakirjat (PDF, Word, Powerpoint, Excel):  

Kaikki sivuillamme olevat asiakirjat eivät ole tällä hetkellä täysin saavutettavia. Esimerkiksi PDF-tiedostoista puuttuu otsikoiden, taulukoiden ja listojen merkintöjä ja niiden lukujärjestys ruudunlukuohjelmalla saattaa poiketa visuaalisesta. Korjaamme tiedostot saavutettaviksi mahdollisimman pian. Mikäli huomaat puutteen, ilmoitathan siitä meille. Voit pyytää asiakirjojen sisältämiä tietoja seurakunnasta alla olevien yhteystietojen kautta. (WCAG 1.1.1, 1.3.1, 1.3.2)

Videot:

Videoissamme ei ole tällä hetkellä kuvailutulkkausta. Toivoa!-videohartauksissa ei ole myöskään tekstitystä. Sivustolla olevat videot, jotka on julkaistu 23.9.2020 jälkeen, pyritään tekstittämään kahden viikon kuluessa julkaisusta. Vanhempia videoita ei jälkeenpäin tekstitetä, koska ne eivät kuulu lain piiriin. (WCAG 1.2.2, 1.2.5)

Facebook-kehykset:

Sivuillamme on Facebook-kehyksiä, joista pelkällä näppäimistöllä edeten on hankalaa päästä ohi. Pyrimme lisäämään näiden yhteyteen hyppylinkkejä. (WCAG 2.1.2)

Kielimääritykset

Sivuillamme on englanninkielisiä tekstiosuuksia, joiden kieltä ei ole merkitty sivuille oikein. Ruudunlukija lukee nämä osuudet väärällä ääntämyksellä. (WCAG 3.1.2)

Julkaisujärjestelmän saavutettavuuspuutteet

 • Tapahtumat-sivulla on lista tapahtumalinkkejä, joihin ei pääse pelkällä näppäimistöllä tai ruudunlukuohjelmalla. Korjaamme puutteen mahdollisimman pian. WCAG 1.3.1, 2.1.1

 • Hakutulosten järjestystä ei pysty muokkaamaan pelkällä näppäimistöllä. WCAG 2.1.1
 • Henkilöiden yhteystietojen kopiointiin tehty linkki ei toimi ruudunlukuohjelmalla. WCAG 1.1.1

 • Alueseurakuntien logolinkeiltä puuttuu tekstivastine. WCAG 1.1.1, 2.4.4

 • Kuvakarusellia ei saa pysäytettyä. WCAG 2.2.2

 • Kuvakarusellin ohjauspainikkeet on nimetty vain englanniksi. WCAG 1.1.1

 • Sivurakenteessa useilla sivuilla esiintyvä sivuvalikko on merkitty osaksi pääsisältöä, johon hyppylinkki johtaa.
  WCAG 1.3.1, 2.4.1

 • Sivuvalikko puuttuu joiltain alasivuilta. WCAG 3.2.3

 • Toistetun sisällön ohitusmahdollisuus ruudunlukijalla on puutteellinen. Hyppylinkin teksti ei näy ja linkki vie sivuvalikkoon.
  WCAG 1.4.1, 2.4.1

 • Sivuilla on useampi navigaatioalue ilman erittelevää nimeä. WCAG 1.3.1

 • Kotisivun linkki on nimetty eri tavoin ylätunnisteessa ja päävalikossa. WCAG 2.4.4, 3.2.4

 • Päävalikon alatekstit eivät erotu riittävästi taustastaan. Vastaavasti alatunnisteessa yhteystiedot sekä Tietosuojaseloste- ja Evästeet-linkit eivät täytä kontrastivaatimuksia. WCAG 1.4.3

 • Pienellä näytöllä, kuten matkapuhelimella, päävalikossa on puutteita ruudunlukuohjelmalla: valinnoista ei kerrota, mitä ne ovat, ja avattujen valikkojen sisältöön pääsee vain peruuttamalla taakse päin. WCAG 1.3.1

 • Lomakkeissa, kuten esirukouspyyntö, yhteydenottolomake ja palautelomake, pakollisia kenttiä ei ole merkitty siten, että ne erottuisivat ruudunlukuohjelmalla. Virheilmoituksia ei myöskään ole yhdistetty puutteellisiin lomakekenttiin siten, että ruudunlukuohjelma osaisi kertoa, mistä kentästä on kyse.
   
 • Virkatodistuksen tilaamislomakkeessa on linkki, jonka kontrasti ei erotu riittävästi taustasta. WCAG 1.4.3
   
 • Kun pelkkää tekstiä suurennetaan 200%, päävalikon loppuosa leikkautuu pois. Olemme korjanneet ongelman uusiin sivupohjiin ja otamme niitä käyttöön mahdollisimman pian vanhoillakin sivuilla.
 • Tekstivälistysten muuttaminen saattaa peittää hyvin lyhyitä tekstin pätkiä tekstien lainauksissa.
  WCAG 1.4.12

 • Näppäimistökohdistus katoaa näkyvistä esimerkiksi päävalikossa, kuvakorteissa ja tapahtumalistauksissa. WCAG 2.4.7

 • Otsikoiden merkkauksessa on puutteita. WCAG 1.3.1

 • Upotetun sisällön nimeämisessä on puutteita.  WCAG 1.3.1

 • Sivujen selailuun toteutetut nuoli- ja numerolinkit on nimetty ja ohjeistettu heikosti. WCAG 2.4.4, 3.3.2

 • Virheitä teknisessä toteutuksessa. WCAG 4.1.2

  ​​2) Kohtuuton rasite

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta vetoaa kohtuuttomaan rasitteeseen videioiden kuvailutulkkauksessa. Tällä hetkellä resurssimme eivät riitä tuottamaan videoille kuvailutulkkausta.

3) Ei kuulu lainsäädännön piiriin

Osa verkkosivustollamme olevista sisällöistä ei kuulu lainsäädännön piiriin

Asiakirjat (Pdf, Word, Powerpoint, Excel)

Osa tiedostoistamme, jotka on julkaistu ennen 23.9.2018, eivät kuulu lain soveltamisalaan, eivätkä välttämättä ole saavutettavia. Ei-saavutettavassa muodossa olevan tiedoston tiedot saat pyytämällä alla olevien yhteystietojen kautta.
(Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 §)

Kartat

Sivustolla on esitetty joitain tietoja karttanäkymän avulla. Karttojen avulla esitettävä opastava informaatio tarjotaan sivustolla saavutettavassa muodossa tekstinä. Kartat, joita ei ole tarkoitettu navigaatiokäyttöön eivät kuulu lainsäädännön piiriin. (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 3 §)

Videot  

Sivustollamme on videoita, jotka on julkaistu ennen 23.9.2020. Niissä ei ole kuvailutulkkausta ja osasta puuttuu myös tekstitys. (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 §)

Arkistoitu verkkosisältö

Sivustolla on verkkosisältöä, joka on arkistoitu ennen 23.9.2019, eivätkä ne kuulu lain soveltamisalaan. (Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta 17 §)

Huomasitko saavutettavuuspuutteen digipalvelussamme? Kerro se meille ja teemme parhaamme puutteen korjaamiseksi.

Otamme mielellämme vastaan palautetta tämän sivuston saavutettavuudesta. Voit ottaa meihin yhteyttä seuraavilla tavoilla:

Sivuston julkaisujärjestelmästä ja sen teknisestä saavutettavuudesta vastaa Kirkkohallitus/Kirkon viestintä. Mikäli haluat antaa palautetta julkaisujärjestelmän saavutettavuudesta Kirkon viestintään, käytä alla olevaa lomaketta:

Anna saavutettavuuspalautetta tällä verkkolomakkeellaLinkki avautuu uudessa välilehdessä


Vastaamme palautteeseesi kahden viikon kuluessa.

Valvontaviranomainen

Jos huomaat sivustolla saavutettavuusongelmia, anna ensin palautetta meille, sivuston ylläpitäjälle. Vastauksessa voi mennä 14 päivää.  Jos et ole tyytyväinen vastaukseemme, tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon.Linkki avautuu uudessa välilehdessä  Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Valvontaviranomaisen yhteystiedot

Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
saavutettavuusvaatimukset.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä
saavutettavuus@avi.fi  
Puhelin (vaihde): 0295 016 000
Tee ilmoitus verkkolomakkeellaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Toimet saavutettavuuden tukemiseksi

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta varmistaa saavutettavuuden seuraavilla toimenpiteillä:


• Saavutettavuus kuuluu toiminta-ajatukseemme.
• Saavutettavuus kuuluu sisäisiin käytäntöihimme.
• Tarjoamme työntekijöillemme jatkuvasti saavutettavuuskoulutusta.
• Organisaatiollamme on selkeät saavutettavuustavoitteet ja -vastuutasot.

Yhteensopivuus selainten kanssa

Verkkosivusto on suunniteltu yhteensopivaksi seuraavien selainten kanssa:

•  Edge (Windows), uusin versio
•  Chrome (Windows, Mac), uusin versio
•  Firefox (Windows, Mac), uusin versio
•  Safari (Mac), uusin versio

Tekniikat

Tämän verkkosivuston saavutettavuus riippuu seuraavien tekniikoiden toimivuudesta:


•    HTML
•    WAI-ARIA
•    CSS
•    Javascript

Tietoa Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan sosiaalisen median kanavien saavutettavuudesta

Sosiaalisen median kanavissamme ilmenee joitakin saavutettavuuspuutteita. Pyrimme ottamaan saavutettavuuden huomioon jatkossa mahdollisimman hyvin.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan -Facebook-sivu sekä alueseurakuntien Facebook-sivut (Haukivuori, Savilahti,Ristiina)

Ennen 23.9.2020 julkaistuissa videoissa ei ole tekstityksiä. Kaikissa ennen 23.9.2020 julkaistuissa kuvissa ei ole vaihtoehtoisia tekstejä.

Seurakunnan -Instagram-tilit: mikkelin_seurakunta, mukaan_net, mikkelintmksrklapset, hyva_teko_tarttuu

Ennen 23.9.2020 tehdyissä postauksissa kuvilla ei ole vaihtoehtoisia tekstejä (alt-tekstit). Ennen 23.9.2020 julkaistuissa videoissa ei ole tekstityksiä. Instagramin Stories-julkaisut eivät ole saavutettavia. Kaikissa ennen 23.9.2020 julkaistuissa kuvissa ei ole vaihtoehtoisia tekstejä.

Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan YouTube-kanava

Ennen 23.9.2020 julkaistuja videoita ei ole tekstitetty. YouTube-kanavan kautta lähetetään myös striimauksia. Suorat striimaukset tekstitetään 14 vuorokauden sisällä. Jos striimejä ei tekstitetä, ne joko poistetaan tai videon kuvauksessa kerrotaan, että ko. striimi ei ole saavutettava.

Teemme jatkuvasti työtä saavutettavuuden parantamiseksi.

Päiväys

Tämä verkkosivu on luotu 17.9.2020