Hautajaiset

Seurakunnan työntekijät tukevat omaisia käytännön järjestelyissä. Kirkkoherranvirasto on koronavirusepidemiasta johtuen kiinni toistaiseksi ja asiointi tapahtuu puhelimitse ja sähköpostilla ma-pe klo 9-11 sekä klo 12-14. Hautapaikkaan ja hautaamiseen liittyvissä asioissa varaa palveluaika puh. 0400 143 281 tai 0400 143 280, kirkkoherranvirasto.mikkeli@evl.fi

 

Ohjeet hautajaisiin epidemian aikana

Ohjeistus 3.5.2021

Siunaustilaisuuksien maksimiosallistujamäärät tiloissa ovat seuraavat:

Ristiinan kappeli ja Rouhialan kappeli 22 hlöä

Harjun kappeli 36 hlöä

Ristiinan kirkko, Haukivuoren kirkko, Suomenniemen kirkko ja Anttolan kirkko 50 henkeä.

Tuomiokirkko ja Pitäjänkirkko 100 henkeä.

Tilaisuuksissa osallistujat käyttävät kasvomaskeja koko tilaisuuden ajan ja huolehtivat turvaväleistä.  

Muistotilaisuudet korona-aikana

Muistotilaisuuksien järjestäminen on tällä hetkellä mahdollista Mikkelin seurakuntakeskuksessa. Tällöin pitopalveluyritykset  järjestävät tarjoilun tilaisuuteen. Tilaisuuksien rajoituksissa noudatetaan voimassa olevia ohjeistuksia. Seurakunnan papit ja kanttorit eivät osallistu muistotilaisuuksiin. Tarkemmat tiedustelut pääemäntä Talvikki Haapaniemeltä p. 0400 143 336 tai hautaustoimesta. Muistotilaisuudet ovat yksityistilaisuuksia.

Muita ohjeita

Vainajan näyttöä ei järjestetä seurakunnan tiloissa epidemian aikana. Haudalla tapahtuvassa siunauksessa arkku voidaan toimittaa seurakunnan toimesta etukäteen hautaan. Arkun kantajia seurakunta ei pysty järjestämään.  

Turvallisuusasiat otetaan huomioon kaikissa järjestelyissä. Siksi kirkollisissa toimituksissa noudatetaan edelleen viranomaisohjeita, joilla koronaviruksen leviämistä pyritään estämään. Juhlavieraiden turvallisuus on etusijalla. Pienetkin flunssaoireet ovat este juhliin osallistumisille. 

Hautausjärjestelyt

Muistomerkit

 

Pappi sirottelee hiekkaa arkun päälle.

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta. 

Kuoleman jälkeen on toivoa

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ystävien ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää osallistumaan tilaisuuteen.

Muistotilaisuus

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö