Hautajaiset

Seurakunnan työntekijät tukevat omaisia käytännön järjestelyissä. Kirkkoherranviraston aukioloajat näet tästä linkistä. Hautapaikkaan ja hautaamiseen liittyvissä asioissa varaa palveluaika puh. 0400 143 281 tai 0400 143 280, kirkkoherranvirasto.mikkeli@evl.fi

Ohjeet hautajaisiin epidemian aikana

Katso viimeisin koronavirusohjeistus täältä.

Muistotilaisuudet korona-aikana

Muistotilaisuuksien järjestäminen on tällä hetkellä mahdollista Mikkelin seurakuntataloilla, kasvomaskien käyttöä suositellaan. Tällöin pitopalveluyritykset  järjestävät tarjoilun tilaisuuteen. Tilaisuuksien rajoituksissa noudatetaan voimassa olevia ohjeistuksia. Muistotilaisuudet ovat yksityistilaisuuksia.

Muita ohjeita

Vainajan näyttöä ei järjestetä seurakunnan tiloissa epidemian aikana. Haudalla tapahtuvassa siunauksessa arkku voidaan toimittaa seurakunnan toimesta etukäteen hautaan. Arkun kantajia seurakunta ei pysty järjestämään.  

Turvallisuusasiat otetaan huomioon kaikissa järjestelyissä. Siksi kirkollisissa toimituksissa noudatetaan edelleen viranomaisohjeita, joilla koronaviruksen leviämistä pyritään estämään. Juhlavieraiden turvallisuus on etusijalla. Käsihygieniasta tulee huolehtia asianmukaisesti. Pienetkin flunssaoireet ovat este juhliin osallistumisille.

Hautausjärjestelyt

Muistomerkit

Tiedote koskien hautaan siunaamisia 4.2.2022 alkaen 

Pappi sirottelee hiekkaa arkun päälle.

Kuoleman koskettaminen paljastaa elämän rajallisuuden. Omien läheisten lisäksi tukea antaa myös seurakunta. 

Kuoleman jälkeen on toivoa

Läheisen kuolema on syvä ja voimakas kokemus. Kuolema on aina yllättävä - odotettunakin. Hautajaisjärjestelyissä noudatetaan vainajan tahtoa.

Ennen hautajaisia

Kaikilla on oikeus tulla haudatuksi kotikuntansa seurakunnan ylläpitämälle hautausmaalle.

Hautaus ja hautapaikka

Muistotilaisuudessa muistellaan vainajaa ystävien ja sukulaisten kesken. Pappia voi pyytää osallistumaan tilaisuuteen.

Muistotilaisuus

Suru on luonnollinen tapa kohdata menetys. Samalla myös oman elämän rajallisuus tulee vastaan. Hautajaiset on omaisille tärkeä hetki suremiseen ja keskinäiseen lohdutukseen.

Omaisen tunteet ja surutyö