Pääsiäisaika 2019

Pääsiäinen eli kristittyjen suurin juhla on kirkkovuoden keskus ja huippukohta. Pääsiäisjakson aikana seurataan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita ja ylösnousemusta.

Seurakunnassamme on paljon tapahtumia pääsiäisaikaan, muun muassa Ahtikirkkojen saarnoissa käsitellään Jeesuksen kärsimyshistoriaa. Tutustu tapahtumiin ja valitse omasi oheisesta listasta.

Pääsiäisajan virsiä

Pajunoksa vihreällä taustalla, teksti Valoa kohti.

Pääsiäisen virstanpylväät

Palmusunnuntaista alkaa hiljainen viikko, johon sijoittuvat mm. kiirastorstai ja pitkäperjantai. Kiirastorstaina muistellaan opetuslasten viimeistä ateriaa yhdessä Jeesuksen kanssa, ja pitkäperjantai on Jeesuksen ristiinnaulitsemisen ja kuoleman muistopäivä.

Pääsiäispäivä, sunnuntai, on Jeesuksen ylösnousemuksen juhla, joka alkaa jo lauantain ja sunnuntain välisenä pääsiäisyönä. Toisena pääsiäispäivänä, maanantaina, muistetaan ylösnousseen Jeesuksen ilmestymistä häntä seuranneille naisille ja opetuslapsille Emmauksen tiellä.

Palmusunnuntai 14.4.
Kiirastorstai 18.4.
Pitkäperjantai 19.4.
Pääsiäisyö 20.4.
Pääsiäispäivä 21.4.
Toinen pääsiäispäivä 22.4.

Palmusunnuntain nimi viittaa palmunoksiin, joita ihmiset heittivät Jeesuksen eteen tielle. Tähän liittyy tapa koristella kirkkoa palmunoksilla ja muilla lehvillä tai kantaa niitä kulkueissa.  Suomessa palmun sijasta koti ja kirkko koristellaan pajunoksilla. Tästä juontaa juurensa myös virpomisperinne, jossa virvottava toivotetaan "tuoreeks, terveeks, tulevaks vuodeks".

Palmusunnuntain ja pääsiäisen välissä on hiljainen viikko. Iltaisin kirkoissa järjestetään konsertteja tai hartauksia. Hiljaisen viikon aikana pidetään myös perinteisiä ahtisaarnoja, joissa seurataan Jeesuksen elämän viimeisen viikon tapahtumia.

Pääsiäisyöstä alkaa pääsiäisviikko, joka kestää seuraavaan lauantaihin. Pääsiäisyöstä alkaa myös 50-päiväinen pääsiäisaika, joka päättyy helluntaihin.

Tutustu myös paasiainen.fi

Pääsiäislogo missä auringon edessä puun lehdet ja tekstinä Valoa kohti