Surun ja sairauden kohdatessa

Ihmismieltä voivat järkyttää monenlaiset yllättävät tapahtumat: esimerkiksi läheisen menehtyminen, oma tai läheisen sairastuminen.

Tukea vaikeaan tilanteeseen voi saada seurakunnasta sairaalasielunhoidosta tai esimerkiksi sururyhmistä.

Sairaalasielunhoito

Oma tai läheisen sairastuminen, kipu ja luopuminen herättävät monenlaisia tunteita, ajatuksia ja kysymyksiä. Sairaalasielunhoitajan kanssa voi pohtia näitä asioita ja tavoittaa tunteita. Vaikka vastauksia ei aina ole, on kysyminen ja asioiden ääneen sanominen tärkeää. Sairaalasielunhoitaja kohtaa potilaita ja heidän läheisiään sekä sairaalan henkilökuntaa kaikissa elämän muutoksissa.

Sairaalasielunhoitajalla on ammatilliset ja vuorovaikutukselliset taidot etsiä ihmisen kanssa hyvinvointia sekä omaa tilaa niin pyhässä kuin myös pahassa. Sielunhoito tapahtuu ihmisen elämäntilanteen ehdoilla. Siinä voi olla keskustelun lisäksi rippi, ehtoollinen tai rukoushetki.

Sairaalasielunhoitajaan saa yhteyden soittamalla, sähköpostilla, kaupungilla kohdatessa tai pyytämällä henkilökuntaa järjestämään tapaamisen.

Sairaalasielunhoito toimii Mikkelissä Keskussairaalassa, Keskussairaalan osastoilla Kyyhkylässä, kaupungin terveyskeskusosastoilla ja Moision sairaalassa ihmisen uskontokunnasta ja kotipaikasta riippumatta.

Sairaalasielunhoitajien yhteystiedot

Sairaalasielunhoito pitää sisällään mm. sielunhoitoa, sairaalasielunhoitoa, yksityisiä ehtoollisia, hartaushetkiä, ryhmätoimintaa ja koulutusta. Palvelukuvaukset pohjautuvat kirkkohallituksen asiantuntija Virpi Sipolan luomiin kuvauksiin.

Ikkuna, josta heijastuu syksyinen maisema.

Sururyhmät

Sururyhmä on tarkoitettu sinulle, jonka läheisen kuolemasta on aikaa noin 3-12 kk. Ryhmässä voit käydä läpi menetykseen ja suruun liittyviä asioita ja tunteita, keskustella ja kuunnella, jakaa ajatuksia tai olla vain hiljaa. Ryhmäjako tehdään ilmoittautumistilanteen perusteella. Ilmoittautuessa on hyvä kertoa, mikä ryhmistä on ensisijainen toive ja mitkä muut ovat mahdollisia. Voit ottaa yhteyttä sururyhmätoiminnan yhdyshenkilöihin, vaikka tarjolla olevissa ryhmissä ei olisi sinulle sopivaa – joskus voidaan vaikkapa järjestää lisäryhmiä.

Lapsensa – jo aikuisen tai muun ikäisen lapsen - menettäneiden vertaistukiryhmä
järjestetään osallistujien tilanteen mukaan. Tiedustelut ja ilmoittautumiset p. 0400 143 339, raila.leino-ehrnrooth@essote.fi

Muut tahot

Käpy-Lapsikuolemaperheet ry:n vertaistukiryhmä tiedustelut p. 040 592 3898, kapy.mikkeli@gmail.com (www.kapy.fi)

Äkillisesti omaisensa menettäneiden ryhmä ja Mielenterveysseuran ja Huoma ry:n vertaistukiryhmä henkirikoksen uhrien omaisille tiedustelut Mikkelin kriisikeskus p. 015-214 401

Vertaistukiryhmä itsemurhan tehneiden läheisille ja Saimaan syöpäyhdistyksen ja Mielenterveysseuran työikäisille suunnattu sururyhmä syöpään tai muuhun sairauteen kuolleiden läheisille. Tiedustelut ja ilmoittautumiset p. 015 214 401, kriisikeskus@mikkelinkriisikeskus.fi, www.mikkelinkriisikeskus.fi

Tiedustelut sururyhmätoiminnasta

Hanna Jarva p. 0400 143 237
Hannele Salo p. 0400 143 253

Sairaalapastorit
Maija Haaparanta p. 0400 143 338
Raila Leino-Ehrnrooth  p. 0400 143 339

Omaishoitajien tukeminen

Omaishoitajia tuetaan henkilökohtaisissa kohtaamisissa ja järjestämällä heille virkistystä. Kirkkopyhä on kerran vuodessa syksyisin ja leiripäivä joka toinen vuosi keväällä. Päivissä on tarjolla vertaistukea, asiatietoa sekä henkistä ja hengellistä virkistystä.

Omaishoitajille järjestävät ryhmätoimintaa ja neuvontaa myös Mikkelin seudun Omaishoitajat ja Läheiset ry, sekä Mikkelin SPR.

Tiedustelut omaishoitaja-asioissa

diakoni Irene Wirilander p. 0400 143 722.