Kuvabanneri, jossa teksti: Anneli Lokka - Vapaaehtoistyö on molemminpuolista hyvän tekemistä, ja siitä saa hyvän mielen.

 

Otavalainen Anneli Lokka tekee paljon vapaaehtoistyötä, mutta haluaa säilyttää matalan profiilinsa

Omalla asuinalueella voi tehdä pienilläkin teoilla hyvää.

Anneli Lokka poikkeaa harvakseltaan myös seurakuntakeskuksella.
Anneli Lokka poikkeaa harvakseltaan myös seurakuntakeskuksella.

Otavassa asustava Anneli Lokka on pienestä pitäen ollut kiinnostunut kaikenlaisesta toisten ihmisten auttamisesta ja osallistunut monenlaiseen paikallistoimintaan. Nykyäänkin hän tekee vapaaehtoistöitä moninaisesti – ja lähinnä Otavassa päin.

Vapaehtoistyön tekeminen on antanut hänelle paljon.

– Se on molemminpuolista hyvän tekemistä, ja siitä saa hyvän mielen, hän toteaa.

Seurakunnan vapaaehtoistyöhön hänet kutsuttiin jo 1900-luvun puolella. Lokka ryhtyi pyynnöstä vetämään vanhemman väen piiriä, jota hän nykyäänkin ohjaa Otavan seurakuntatalolla.

Lokka myös laulaa ja laulattaa eri paikoissa, kuten palvelutaloissa, päiväkeskuksella ja Setlementissä. Hän on myös ollut usein saattohenkilönä asioinneissa ja järjestänyt kauppa-apua. Hän korostaa sitä, ettei halua nostaa omaa arvoaan, vaikka tärkeää vapaaehtoistyötä tekeekin.

– Haluan toimia matalalla profiililla, ja on mukava, kun ihmiset pitävät yhteyttä minuun, hän painottaa.

Vapaaehtoistöissään Lokka ei tunne kokeneensa mainittavia haasteita. Hän suositteleekin vapaaehtoiseksi ryhtymistä kaikille, jotka itse tuntevat voivansa siihen ryhtyä. Ei tarvita muuta kuin toimimisen halua ja tarpeeksi jaksamista.

– Tervetuloa vapaaehtoistyöhön. Ilman muuta kannattaa lähteä mukaan, koska vapaaehtoisia todella tarvitaan. Ihan pienistäkin avustamisista on apua esimerkiksi vanhusten ollessa kyseessä, hän kannustaa.

Otavassa seurakunta on antanut tilojaan vanhemman väen piirin käyttöön, ja Mikkelin seudun vapaaehtoisille seurakunta on järjestänyt tapaamisia.

– Seurakunnalta saa varmasti myös materiaaleja, jos niille on tarvetta, Lokka vakuuttaa.  

Otavassa toimii ainakin Otavan Seudun Eläkkeensaajat ry ja naisvoimistelijoiden ryhmä. Myös Mannerheimin Lastensuojeluliitto on toiminut kylällä joskus. Otavalaiset toimijat tekevät paljon yhteistyötä keskenään.

– Esimerkiksi nuotioiltaa on vietetty venerannassa, ja Leijonat ovat järjestäneet talvitapahtuman, Lokka kertoo.

Teksti ja kuva: Virpi Kontinen