Kultainen risti, keltaisia tulppaaneja ja valkoinen teksti

Pääsiäinen 

Pääsiäinen eli kristittyjen suurin juhla on kirkkovuoden keskus ja huippukohta. Pääsiäisjakson aikana seurataan Jeesuksen elämän viimeisiä vaiheita ja ylösnousemusta.

Hiljaisella viikolla ja pääsiäisaikana sinulla on mahdollisuus osallistua jumalanpalveluksiin kaikissa alueseurakuntiemme kirkoissa. Kaikkiin pääsiäisenajan tapahtumiin pääset tutustumaan klikkaamalla tästä.

 

Mikä on ahti ja miksi hiljaisella viikolla on ahtikirkkoja?

Ahtikirkot ovat vanha perinne luterilaisessa kirkossa. Ahtikirkkoja voidaan viettää hiljaisella viikolla eli piinaviikolla. Sana ahti tarkoittaa osaa tai kappaletta. Hiljaiselle viikolle on jaettu jokaiselle päivälle oma ahtinsa eli osansa Jeesuksen viimeisistä hetkistä ehtoollisen asettamisesta aina hautaan asti. Hiljainen viikko muodostaa näin kokonaisuuden evankeliumin teksteistä ja tätä kokonaisuutta tarkastellaan ahtien eli eri osien kautta. Seuraamme Jeesusta hänen kärsimyksissään kohti ristiä.

Mikä on ahtisaarna?

Hiljainen viikko jaetaan kuuteen osaan eli ahtiin, joissa pidetään ahtisaarnat. Ahtisaarna vie tarkastelemaan lähemmin kyseisen päivän ahtia. Jokaiselle kuudelle päivälle on oma ahtinsa hiljaisen viikon tapahtumista. Ahtisaarna selittää eri hiljaisen viikon tapahtumien merkitystä ja avaa niitä.

Palmusunnuntai

Jeesus on menossa opetuslastensa kanssa Jerusalemiin pääsiäisen viettoon. Jeesuksen, Jumalan Pojan elämä ja tehtävä täydellistyy Jerusalemissa, jonne hän ratsastaa juhlittuna kuninkaana sen jälkeen, kun hänet on voideltu Betaniassa (Joh. 12:3-7). Jeesus täyttää kaikki profetiat aasilla ratsastavasta nöyrästä ruhtinaasta. Piinaviikko alkaa kansan suosiosta ja riemusta.

Hiljaisen viikon maanantai

Tänä ahti-iltana muistetaan, miten Jeesus rukoilee Getsemanen puutarhassa Taivaallista Isää. Jeesus rukoilee Isää ottamaan kärsimystehtävän häneltä pois, mutta tietää, että kaikki on paras jättää Kaikkivaltiaan käsiin: ”tapahtukoon sinun tahtosi, ei minun.” Juudas Iskariot kavaltaa hänet suudelmalla ja sotilasjoukko vangitsee hänet. Tässä hetkessä Jeesus hylätään: opetuslapset pakenevat ja suurinta uskollisuutta vannonut Pietari kieltää hänet kolmesti.

Hiljaisen viikon tiistai

Tänä ahti-iltana muistetaan Jeesusta tutkittavana ja kuulusteltavana. Neuvosto kuulee Jeesusta ja katsoo hänen syykseen sen, että Jeesus sanoo olevansa Messias, Jumalan Poika. Jeesus viedään Pilatuksen eteen ja tämä pyrkii selvittämään, mikä on rikos, johon Jeesus olisi syyllistynyt. Jeesus viedään myös Herodeksen kuulusteltavaksi. Hänelle Jeesus ei puhu mitään, mutta tänä päivänä Pilatuksesta ja Herodeksesta tuli ystävät. Koko tämä ahti voidaan tiivistää Pilatuksen kysymykseen: ”Mikä on totuus?”

Hiljaisen viikon keskiviikko

Tänä ahti-iltana muistetaan, miten Jeesus tuomitaan. Pilatus ei näe Jeesuksen syyllistyneen mihinkään rikokseen, mutta kansa, ylipappien ja lainopettajien yllyttämänä, vaatii Jeesusta ristiinnaulittavaksi. Pilatus pesee kätensä tästä päätöksestä ja Jeesus luovutetaan ristiinnaulittavaksi. Kantaen itse omaa ristiään häntä lähdetään viemään Golgatalle.

Kiirastorstai

Kiirastorstain sanoma on Herramme Pyhässä Ehtoollisessa. Ennen ateriaa Jeesus pesee opetuslastensa jalat, mikä antaa kristikunnalle esimerkin palvella ja rakastaa toisiaan: ”joka tahtoo teidän joukossanne tulla suureksi, se olkoon toisten palvelija.” Jeesus viettää apostoliensa kanssa yhteisen aterian, jota hän kehottaa viettämään aina hänen muistokseen. Huomio kiinnittyy Jeesuksen sanoihin: minun ruumiini ja vereni, teidän edestänne annettu ja vuodatettu. Ehtoollispöydässä saamme kohdata Jeesuksen Kristuksen.

Pitkäperjantai

Pitkänäperjantaina Jumalan Pojan tie vie Golgatan ristille ja kuolemaan. Hän täyttää profetiat kärsivästä Messiaasta. Jeesus kuolee rukoillen surmaajilleen anteeksiantoa ja hänet haudataan rikkaan miehen kalliohautaan. Jeesuksen risti on kristityille suuri suru, mutta samalla suuri ilo. Meidän syntiemme tähden rakas Vapahtaja kärsii ja ristiinnaulitaan, mutta kaikki se tapahtuu armosta, meidän puolestamme. Katso siis ristiä, siinä on Jumalan Karitsa, joka ottaa pois maailman synnin!

Hiljainen lauantai

Jeesus on kuollut, haudattu ja astunut alas tuonelaan. Haudan suulla on kivi ja sen edessä vartijat. Hiljaisuus laskeutuu kaiken ylle. Kirkkovuoden toinen musta päivä laittaa meidät opetuslasten kanssa samaan paikkaan: Messias on kuollut, missä on toivomme?

Pääsiäispäivä

Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi! Tuo riemukas huuto kaikuu kristikunnassa: hauta on tyhjä ja Jeesus on noussut kuolleista, esikoisena niiden joukosta, jotka ovat kuolleet. Pimeys ja synkkyys vaihtuu valoon ja iloon, Herramme elää ja on avannut meillekin tien taivaaseen. Jeesus on voittanut synnin ja kuoleman vallan. Kirkkovuoden suurin sanoma on pääsiäispäivän ilossa: Kristus nousi kuolleista! Totisesti nousi!

2. pääsiäispäivä

Jeesus ei heti ylösnousemuksensa jälkeen palannut takaisin taivaaseen, vaan ilmestyi opetuslapsilleen ja seuraajilleen, jotta nämä voisivat varmoina ja vahvistettuina julistaa sanomaa ylösnousemuksesta. Jeesus ei jätä seuraajiaan yksin, vaan elämme aina Vapahtajan seurassa: ”Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”

Pääsiäisen tapahtumien mainos. Kuvan alla saavutettavana tekstinä samat tiedot.

Pääsiäisen messut, hartaudet ja jumalanpalvelukset

Palmusunnuntai 24.3.

Klo 10 Messu Anttolan ja Haukivuoren kirkoissa sekä tuomiokirkossa (tuomiokirkolta striimaus srkn Youtubeen)
Klo 13 Messu Suomenniemen kirkossa
Klo 16 Taize-messu Puumalan kirkossa
Klo 16 Hiljaisuuden messu Ristiinan kirkossa
Klo 17 Messu Pitäjänkirkossa

Kiirastorstai 28.3.

Klo 18 Iltamessu Haukivuoren ja Puumalan kirkoissa sekä tuomiokirkossa
Klo 19 Iltamessu Anttolan, Ristiinan ja Suomenniemen kirkoissa sekä Pitäjänkirkossa

Pitkäperjantai 29.3.

Klo 10 Sanajumalanpalvelus Anttolan, Puumalan ja Ristiinan kirkoissa sekä tuomiokirkossa
Klo 15 Jeesuksen kuolinhetken hartaus Haukivuoren ja Suomenniemen kirkoissa sekä Pitäjänkirkossa

Hiljainen lauantai 30.3.

Klo 23 Pääsiäisyön messu tuomiokirkossa

Pääsiäispäivä 31.3.

Klo 10 Messu Anttolan, Haukivuoren, Puumalan, Ristiinan ja Suomenniemen kirkoissa sekä tuomiokirkossa ja Pitäjänkirkossa
Klo 15 Messu Otavan srk-talossa

2. Pääsiäispäivä 1.4.

Klo 10 Messu tuomiokirkossa, Himalansaarenkirkossa ja Lamminniemen kappelissa

Lisäksi myös:

Ma 25.3., 26.3. ja 27.3. klo 18 Ahtikirkot tuomiokirkossa
Ma 25.3., 26.3. ja 27.3. klo 16–18 Puumalan kirkko auki hiljentymiseen
 

Lisää pääsiäisen tapahtumia löydät klikkaamalla tästä!

 

YouTube-video

YouTube-video

YouTube-video

YouTube-video