Häät

 

”Rakkaus on kärsivällinen, rakkaus on lempeä.” (1. Kor. 13:4)

 

Avioliitto on yhdessä kasvamista sekä aurinkoisina että pilvisempinäkin päivinä. Kirkollinen vihkiminen on pyhä toimitus, jossa pyydetään liitolle Jumalan siunausta. Juhlahetki voi olla pienimuotoinen tilaisuus, jossa on papin ja vihkiparin lisäksi kaksi todistajaa tai läsnä voi olla koko suku ja ystävät. Mikkelin tuomiokirkossa järjestetään myös kerran vuodessa keväisin Helposti naimisiin- tapahtuma, josta voi kysyä tarkemmin tietoa kirkkoherranvirastosta.

Vihkipaikasta, -ajasta, papista ja kanttorista sovitaan kirkkoherranviraston kanssa, p. 0400 143 282.

Jos vihkimiseen on pidempi aika, papin ja kanttorin nimi voidaan ilmoittaa vasta lähempänä toimitusta. Vihkitoimitusta edeltää avioliiton esteiden tutkinta, jonka hoitaa Kouvolan aluekeskusrekisteri. Esteiden tutkinnan voi laittaa vireille sähköisessä asiointipalvelussaLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Lisää esteidentutkinnasta voi kysyä p. 040 849 2611, 040 7140 554.

Kirkollinen vihkiminen on luonteeltaan seurakunnan jumalanpalvelus, joka etenee papin johdolla. Toimituksessa käytetään siihen sopivaa musiikkia. Vihkipari sopii kanttorin kanssa häämusiikista etukäteen. Tutustu häämusiikkiin naimisiinkirkossa.fi -sivustolla.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Häät koronavirusepidemian aikana


Häistä sovitaan Mikkelin tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherranviraston kanssa. Viraston aukioloajat löydät tästä linkistä. Yhteystiedot: puh. 0400 143 282, kirkkoherranvirasto.mikkeli@evl.fi


Ohjeet häihin epidemian aikana

Varmistathan seurakunnasta tai toimitukseen varaamaltasi papilta, mikä on varattavan tilan maksimihenkilömäärä korona-aikana. Pyrimme pitämään tiedot ajantasaisina, mutta tilanteiden muuttuessa nopeastikin tuplavarmistus on tarpeen. Viranomaiset suosittavat, että henkilömäärä suhteutetaan yhä 1–2 metrin turvavälein tilaan sopivaksi.

Turvallisuuden takaamiseksi kirkollisissa toimituksissa kuten vihkimisissä ja muissa seurakuntatilaisuuksissa noudatetaan edelleen viranomaisohjeita, joilla koronaviruksen leviämistä pyritään estämään. Juhlavieraiden turvallisuus on etusijalla. Pienetkin flunssaoireet ovat este juhliin osallistumisille.

 

Tietoa uudesta etu- ja sukunimilaista, joka astui voimaan 1.1.2019 ( linkki vie valtioneuvoston sivustolle)Linkki avautuu uudessa välilehdessä

naimisiinkirkossa.fiLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Mies ja nainen alttarilla polvistuneena. Pappi pitelee sormusta.

Ennen vihkimistä avioliiton esteet tutkitaan. Sillä varmistetaan, että avioliitto on lain mukaan sallittu ja pari voi mennä naimisiin. Esteiden tutkintaa pyydetään viimeistään viikkoa ennen häitä.

Avioliiton esteiden tutkinta ja esteettömyystodistus

Avioliitto solmitaan joko kirkollisena vihkimisenä tai siviilivihkimisenä. Siviilivihkimisen jälkeen liitto voidaan siunata kirkossa.

Ketkä voivat mennä kirkossa naimisiin

Vihki- eli toimituskeskustelussa keskustellaan papin kanssa avioliiton merkityksestä, vihkimisen kulusta ja vihkikaavan yksityiskohdista. Keskustelun yhteydessä täytetään alustavasti vihkimisilmoituslomake ja sovitaan mahdollisista kuulutuksista.

Vihki- eli toimituskeskustelu

Kirkkohäissä pyydetään siunausta avioliitolle. Pari lupautuu naimisiin mennessään rakastamaan toisiaan myös vaikeina aikoina. Vihkimisessä tulee olla läsnä vähintään kaksi todistajaa. Pappi huolehtii vihkimisen kulusta.

Vihkimisen kulku