Ethän kerro kellekään

Mun nimi on Iida ja mä oon seittemän vuotta. Mun paras kaveri on Milla. Mun perheeseen kuuluu äiti, iskä ja Elli. Elli on mun pikkusisko ja se on viis. Elli on kyllä välillä aika ärsyttävä. 

Mä en meinaa aina saada unta. Me nukutaan Ellin kaa samassa huoneessa. Elli nukahtaa tosi nopeesti, mutt mä en. Äiti ja iskä luulee, ett mä nukun, mutt en mä oikeesti nuku. Ne alottaa melkein joka ilta sen riitelyn. Äiti sanoo isille, että isi on siivonnu väärin. Sitt äiti sanoo, että se joutuu tekemään kaikki työt, kun iskä vaan tuijottaa nettii. Iskä sanoo, että se tekee koko pitkät päivät töitä, mutt äitille ei riitä mikää. Sitt ne huutaa kauheita asioita.  Mä pistän tyynyn korviin, ettei mun tarttis kuulla. Sitte Elli herää ja alkaa itkee. Mä sanon sille hys, mutt se alkaa huutaa kovaa. Äiti tulee ja sanoo, ett ei oo mitään hätää. Mä pistän silmät kii, ett se ei huomais, ett mä oon kuullu. Mun vatsaan sattuu nii kovaa, ett uni ei tuu.

Millan vanhemmat on eronnu. Erookohan mun vanhemmat? Tykkääks ne enää toisistaan? Tykkääks ne musta ja Ellistä? Ei mekään osata siivota oikein ja isiltä ja äitiltä menee hermot. Jos ne ei enää tykkää meistä.

Aamulla äiti halaa ja ottaa mut syliin. Se sanoo, ett rakastaa. Se sanoo, ett vaikka ne riitelee iskän kaa, ne rakastaa aina. Mua alkaa itkettää. Iskä pyyhkii mun kyyneleet ja pyytää anteeks äitiltä ja multa, ett ne riiteli. Äitikin pyytää anteeks. Ne kertoo, ett ne ei oo eroomassa ja nekin harjoittelee sopimista ja riitelemistä niin ku mä ja Elli. Me sovittaan, ett me kaikki harjotellaa.

Illalla äiti ja iskä tulee sanomaan mulle hyvää yötä. Ne antaa pusut poskelle ja iskä peittelee mut. Elli nukkuu jo. Mä kuuntelen, alkaako äiti ja iskä taas riitelee. Mä en kuule mitään. Äiti ja iskä juttelee niin hiljaa, ett mä en kuule, mitä ne puhuu.  Mä puristan uninallee niin kovaa, ett nalleen melkein sattuu.

Sari-Annika Pettinen

Kirjoittaja on perheasiain neuvottelukeskuksen johtaja, jonka alaisuudessa on myös oppilaitos- ja kansainvälinen työ sekä sairaalasielunhoito. Johtamistöiden lisäksi hän tekee perheneuvonnan asiakastyötä eli tapaa yksilöitä, pareja ja perheitä, jotka kaipaavat keskusteluapua erilaisissa elämänkohdissa.

Teksti on julkaistu Polussa 1.9.2016