Leonard Cohenin Hallelujah

Kansainvälisten Idols- ja X- factor kisojen kestokappale Hallelujah ilmestyi ensi kerran vuonna 1985 Lenonard Cohenin kirjoittamana Various Positions albumilla. Monet laulut, runot ja muut taideteokset aukeavat eri syvyydellä, jos tunnistaa niihin liittyvät Raamatun kertomukset.

Cohen (1934-2014) syntyi Montrealissa juutalaiseen perheeseen. Surumielinen rakkaudesta, petoksesta ja katumuksesta kertova Hallelujah- kappale avautuu kuulijalle juutalaisen Vanhan testamentin kahden kertomuksen kautta.  

Your faith was strong but you needed proof.  You saw her bathing on the roof. Her beauty and the moonlight overthrew you.

Tämä säkeistö viittaa 2. Samuelin kirjan 10. lukuun, jossa kuningas David syyllistyy murhaan ja aviorikokseen saadakseen uskollisen soturinsa Urian kauniin vaimon Batseban itselleen. Tekonsa jälkeen psalmien kirjoittajanakin pidetty kuningas David koki menettävänsä kasvonsa ja yhteyden Jumalansa kanssa. Hänelle jäi vain katumus ja surumielinen rukous- hallelujah. Adventtina ja palmusunnuntaina messiaalle laulettava tervehdys: ”Hoosianna Daavidin poika” avaa, Davidin taustan tuntemisen kautta, aivan uuden näkökulman siihen millaisia ihmisiä varten messias tulee armoa tuomaan.

She tied you to a kitchen chair. She broke your throne and she cut your hair. And from your lips she drew the Hallelujah.

Tämän säkeistö viittaa Davidin ohella Tuomarien kirjan 16. luvun kertomukseen väkivahvasta miehestä Simsonista. Myyttinen hahmo, joka repi paljain käsin leijonan kuoliaaksi. Hänen piti olla vain yhdessä asiassa Jumalalleen uskollinen säilyttääkseen voimansa. Hän ei saanut paljastaa voimiensa salaisuuden piilevän hänen pitkissä hiuksissaan. Kaunis ja petollinen Delia sai yöllä hänet paljastamaan salaisuuden ja rikkomaan sopimuksen Jumalansa kanssa.  Simsonin nukkuessa Delia leikkasi hänen hiuksensa ja vei sen mukana kaiken. Tätä taustaa vasten myös Tom Jones’n kappele Deliah saa lisää vääntöä.

Leonard Cohenin runoissa ja ajattelussa ihminen on vanhatestamentillisesti sitä mitä on. Vahva ja elinvoimainen, mutta heti kohta erehtynyt ja paljastettu. Jäljelle jää vain surumielinen ylistys-  hallelujah ja kaipuu takaisin.

Now I've heard there was a secret chord. That David played, and it pleased the Lord
But you don't really care for music, do you?

Jyrki Koivikko