Pappien blogi 9.7.2021

Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille

 

Toisen ihmisen hyvän huomioiminen on ollut koronasta johtuen aikamoisessa testissä vajaan kuluneen puolentoista vuoden ajan. Ei ole ollut ihmistä, joka ei olisi joutunut luopumaan jostakin totutusta yhteisen hyvän vuoksi.

Heikomman huomioiminen on vahvasti juurtunut eetos meidän yhteiskuntamme tukirakenteissa. Erilaiset järjestelmät pitävät huolta yksilöstä, jos omat voivat eivät siihen riitä.

Jeesus opetti lähimmäisen huomioimisesta. Hän kehotti rakastamaan myös vihamiestä. Rukoilemaan niiden puolesta, jotka kohdistavat sinuun kirousta ja parjausta.

Olemme tottuneet, että yhteiskunta vastaa ihmisen avun tarpeesta. Tämän kääntöpuolena voi olla tilanne, missä yksittäisen ihmisen ei tarvitse kohdata laisinkaan heikommassa asemassa olevaa. Elämänpiiri muodostuu samanmielisistä ja samankaltaisista ihmisistä.

Jeesus järisytti oman aikansa totuttuja rakenteita ja järjestystä. Hän näki jokaisessa kohtaamassa ihmisessä Jumalan kauniin luomistyön jäljen. Hän katsoi suoraan kohtaamansa ihmisen sydämeen. Hän paransi sielun haavat ja antoi lupauksen iankaikkisesta elämästä.

 

Eija Juuma