Seuraamuksia ja siunauksia

Mitä pahaa tuokin on tehnyt, kun noin häntä Jumala rankaisee? Näin ihminen luonnostaan ajattelee ja valitettavasti joskus myös sanoo. Ajatus on väärä. Jumala ei rankaise ihmistä vastoinkäymisillä. Kärsimys on salaisuus, jonka logiikkaa emme tiedä. Suuriin elämänkäänteisiin voi liittyä ahdistavia tunteita, eräänlaista Jaakobin painia. Sanonta tulee raamatunkertomuksesta, jossa muuan mies painii Jaakobin kanssa (1. Moos.32: 23 – 32).

Jaakob oli palaamassa pakomatkalta. Edessä oli hänen elämänsä taitekohta, eikä hän tiennyt miten asiat tulisivat sujumaan. Jumalalla taas oli tehtävä ja suunnitelma varattuna Jaakobille. Sinä yönä Jaakob nukkui huonosti. Hänen oli aamun sarastaessa kohdattava veljensä, jota hän oli pettänyt. Hän paini ”hänen kanssa, joka ei sanonut nimeään”, siis Jumalan kanssa. Hän kamppaili kuin henkensä edestä ja vammautui painiessaan Herran kanssa.

Jumala antoi Jaakobin voittaa painimatsin. Jaakobin sinnikkyys ja hellittämättömyys heijastuu hänen sanoissaan: ”En päästä sinua ellet siunaa minua”. Jaakob sai siunauksen ja lähti jatkamaan matkaansa – mutta ontuen.

Siunaukset otetaan vastaan polvillaan. Siinä nöyränä Jumalan edessä ja Hänen siunaavan kättensä alla ei voi aavistaa, mihin Jumalan siunaus vie. Mihin sitten viekin, se on paras tie.

Aija Aurén