Ristin juurella
 

Kansaa oli paljon koolla. Ristin juurella töllisteltiin uteliaina kuolemaan tuomittuja vankeja. Oli kuitenkin yksi, joka ei enää herjannut. Siinä missä muut vain katselivat, tämä yksi myös uskoi. Kun muut tekivät julmaa pilaa, tuo yksi turvautui hiljaiseen rukoukseen.

Ja hän löytyy yllättävältä taholta, niin kuin evankeliumin on aina tapana yllättää. Toinen Jeesuksen kanssa ristiinnaulituista pahantekijöistä pyysi itselleen sijaa Jumalan Valtakunnassa. Ristin ryövärin esimerkki on ollut suurena lohdutuksena lukemattomille oman elämänsä heikkouden ja vajavuuden kanssa kamppaileville matkaajille. Ryövärin rukouksesta on tullut kaikkien syntisten avainsana.

Suurten kysymysten edessä rukoukset yleensä lyhenevät ja yksinkertaistuvat. Eipä katuva ryövärikään luetellut ensimmäistäkään hyvää tekoa tai muuta ansiota, miten Jumalan Valtakunnan voisi omistaa. Eikä hänellä niitä kai ollutkaan, niin kuin ei meillä muillakaan. Ristin juurella maa on tasaista. Siellä me kaikki rukoilemme tuota samaa rukousta: ”Jeesus, muista minua.”


Juha Palm
tuomiorovasti