Syntipukki

 

Sanakirjan mukaan syntipukki on se, jonka syyksi virhe tai epäonnistuminen pannaan riippumatta siitä onko hän tosiasiallisesti syyllinen. Toisinaan psykologiassa on puhuttu syntipukkimekanismista. Siinä ihmiset heijastavat itsestään joitakin ei-toivottuja ominaisuuksia toisten ihmisten harteille.

Näin vaalien alla asia on erityisen ajankohtainen. Viholliskuvia kehitellään tietoisesti, ja historia on täynnä surullisia esimerkkejä syntipukeista vaikkapa toisen maailmansodan ajalta.

Syntipukki on oikeastaan hyvin raamatullinen käsite. Kolmannessa Mooseksen kirjassa kerrotaan että kerran vuodessa suurena sovituspäivänä hätistettiin vuohipukki autiomaahan. Pukkiparan tehtävänä oli kirjaimellisesti kantaa ihmisten tekemät synnit mennessään.

Ranskalaisen Rene Girardin mukaan jo aikojen alusta ihmisyhteisöt ovat etsineet syntipukkeja: yhteisöjä tai yksilöitä, jotka ovat syypäitä yhteisön ongelmiin. Kun joku lynkataan, yhteisö puhdistuu - ainakin hetkiseksi.

Jo varhaiset kristityt kirjoittivat Jeesuksesta, joka kantoi syntimme ja taakkamme. Kenties Hän on myös jollakin tavalla läsnä kaikissa kiusatuissa ja kärsivissä – siis syntipukeissa.

 

Mikko Miettinen