Pappien blogi 18.6.2021

Kadonnut ja löytynyt

 

Sunnuntaina kirkoissa luetaan teksti, jossa mies kadottaa lampaan ja nainen arvokkaan hopearahan.

Ikävä juttu. Jokainen, joka on joskus kadottanut jotain tärkeää, tietää miten kurja tunne kadottamista seuraa. Pelkokin kouraisee mahanpohjassa, jos oikein tärkeää ja tarpeellista häviää.

Katoamista seuraa se, että etsitään. Mitä tärkeämpänä pidetty asia, sitä perusteellisempi etsintä. Mies löysi lampaansa ja nainen hopearahansa. ’Minä onneksi löysin kotiavaimen. Mutta vielä tärkeämpää kuin kadonneet esineet on se, ettei kadota itseään tai läheisiään tai iloaan tai rakastavaa Jumalaa.

Löytämistä seuraa iso ilo! Mies kutsuu naapurinsa juhlimaan sitä, että lampaat ovat turvassa ja nainen pyytää ystävänsä ja naapurin naiset iloitsemaan kanssaan.

Jeesuksella oli syynsä näiden vertausten esittämiseen. Häntä oli moitittu siitä, että hän istui ja söi sen ajan ”syntistenpöydässä”, niiden joita pidettiin kadonneina ja epäonnistuneina. Juuri  heille Jeesus julisti Jumalan iloa ja rakkautta. Jokainen meistä on arvokas. Jokainen meistä on löytämisen arvoinen. Jumalan rakkaus ei jätä ketään ulkopuolelle. Enkelitkin siitä iloitsevat, miksemme siis mekin.

 

Jaana Pietiläinen