Uutislistaukseen

Enkelikaupunki juhlii taas – kirkkoherra Macura saarnaa

Mikkeli viettää nimipäiväänsä 29. syyskuuta kello 10 alkavassa messussa tuomiokirkossa. Messun jälkeen ystävyysseurakuntamme kirkkoherra Karol Macura keskustelee yhdessä piispa Mari Parkkisen kanssa seurakuntakeskuksessa Arvojen Areena -tilaisuudessa.

Tummasävyinen, esittävä maalaus iäkkäästä kirkkoherrasta, jolla liperit kaulassa ja Raamattu kädessä.

Kuvassa Drogomyslin ystävyysseurakunnan kirkkoherra Karol Macura.

Mikkeli, meidän koko Pohjois-Euroopan ainoa enkelin mukaan nimetty rakas kaupunkimme, viettää nimipäiväänsä 29. syyskuuta kello 10 alkavassa messussa tuomiokirkossa. On hämmentävää tiedostaa, että kaikkialla maailmassa muun muassa roomalaiskatolisilla, ortodokseilla ja anglikaaneilla kirkkokunnilla on vuosittainen Mikkelinpäivän messu kirkkokalenterissaan. Tässä voi olla paljon löytämisen mahdollisuuksia alueemme matkailuelinkeinossa.

Mikkelinpäivän messussa saarnaa Puolan luterilaisen Drogomyslin ystävyysseurakuntamme kirkkoherra Karol Macura. Vuonna 2007 allekirjoitettiin ensimmäinen Suomen ja Puolan luterilaisten seurakuntien välinen ystävyysseurakuntasopimus Ristiinan ja Drogomyslin välillä.  Vuoden 2013 kunta- ja seurakuntaliitoksessa sopimus siirtyi tuomiokirkkoseurakunnalle.

Mikkelinpäivän messun jälkeen Macura keskustelee yhdessä piispa Mari Parkkisen kanssa seurakuntakeskuksessa Arvojen Areena -tilaisuudessa luterilaisesta identiteetistä ja kirkon toiminnan mahdollisuuksien erilaisuudesta Suomessa ja Puolassa.

Puolan luterilainen kirkko, viralliselta nimeltään Evankelinen Augsburgin tunnustuksen kirkko Puolassa, on pieni vähemmistökirkko 67 000 jäsenellään. Se on vain 0,18 prosenttia Puolan väkiluvusta. Kirkko muodostuu 133 seurakunnasta, eli keskimäärin seurakunnissa on noin 500 jäsentä.

Drogomyslin seurakunta on varsin suuri 2700 jäsenellään.  Puolan luterilaisessa kirkossa piispa ja kirkkoherrat valitaan kymmenen vuoden määräaikaisiin tehtäviin. Vapaaehtoisten toiminta seurakunnissa on laajaa ja korvaamatonta.

Seurakuntien hallinto koostuu kerran vuodessa kokoontuvasta kirkonkokouksesta, jossa saavat äänestää kirkollisveronsa maksaneet täysi-ikäiset seurakuntalaiset sekä vaaleilla viideksi vuodeksi valittu kirkkovaltuusto. Valtuusto kokoontuu noin kerran kuukaudessa. Kirkkoherra toimii kirkonkokouksen ja valtuuston puheenjohtajana. Päätöksiin ja hankintoihin tarvitaan aina kaksi allekirjoitusta: kirkkoherran ja kirkkovaltuuston varapuheenjohtajan eli kuraattorin allekirjoitus.

Pieni, mutta aktiivinen Drogomysl, on tullut sadoille ristiinalaisille ja mikkeliläisille tutuksi jo 1990-luvulta alkaen. Karol Macuran kanssa on toteutettu muun muassa useita kansainvälisiä rippikoululeirejä Puolassa ja Slovakiassa, nuorten ekumeenisia retkiä Ranskan Taizé-yhteisöön yhdessä Mikkelin lukion kanssa, alakoulun luokkaretki Tatra-vuorille Päämajakoulun kanssa, Mikkeli Winds -orkesterikiertue Musiikkiopiston kanssa ja viimeksi nuorten Erasmus+ vaihto-ohjelma. 

Karol Macura yhdessä Bozena-puolisonsa kanssa saapuu eläkeiän lähestyessä kiitoskäynnille Mikkeliin. Tervetuloa mukaan Mikkelinpäivän tilaisuuksiin!

16.9.2024 08.28