Uutislistaukseen

Susiniemen leirikeskus voittajaksi Luomu SM -kilpailussa

Susiniemen leirikeskus on palkittu viidettä kertaa ammattikeittiöiden Luomu SM-kilpailussa. Voitto tuli pienten ammattikeittiöiden perussarjassa 33 % luomuosuudella.

Piirroskuva, jossa nainen kerää metsässä mustikoita

Emäntä Tarja Lappalaisen ajatuksia Susiniemen keittiötyöstä voit lukea lisää Arkki-liitteestä 3/2024. Kuvitus: Tuuli Paasonen

Luomun osuuttaan leirikeskus kasvatti neljällä prosentilla vuoden takaisesta voitosta.

– Meille luomutuotteiden käyttö on jo arkipäivää, mutta tällaiset kilpailut tuovat hyvällä tavalla esiin sen työn, mitä keittiöissä jatkuvasti tehdään. Luomutuotteiden käyttö kertoo siitä, että olemme vastuullinen toimija ja tämä on yksi tärkeä arvoasia toiminnassamme, kertoo Susiniemen emäntä Tarja Lappalainen.

Mikkelissä on tehty hyvää työtä luomuruuan lisäämiseksi jo pitkän aikaa, ja Lappalaisen mukaan ammattikeittiöön on nykyisin helpompi löytää raaka-aineita kuin vaikka kymmenen vuotta sitten.  

– Meille on ollut ilo löytää uusia raaka-aineita. Esimerkiksi tällä hetkellä hankimme Haukivuorelta lähiluomuna juureksia, Lappalainen kertoo.

Seurakunnan emäntien pitopatojen ääreen päässeet tietävät, että luonnolle paras valinta voi usein olla myös se kaikista maistuvin.

– Monet Susiniemessä leireilevät nuoret sanovat, että on ihana päästä meille viikonloppuna syömään. Teemmekin työtä juuri heitä eli asiakkaitamme varten.

Susiniemen lisäksi myös muussa seurakunnan keittiötoimessa käytetään luomutuotteita säännöllisesti. Tästä kertoo kahden tähden luomuravintola -titteli, jonka voi ansaita päästessään Portaat luomuun -ohjelman kuusiportaisella asteikolla portaalle neljä.

Tarkemmin neljännelle portaalle päästäkseen keittiössä tulee käyttää vähintään kahdeksaa merkittävää raaka-ainetta pysyvästi luomutuotteina. Lisäksi käytetään muita luomutuotteita mahdollisuuksien mukaan. Keittiötoimen luomuaste on 20 %.  

Portaat luomuun -ohjelma on järjestänyt Luomu SM -kilpailun vuodesta 2014 lähtien. Kilpailussa palkitaan ammattikeittiöistä yksi julkinen ja yksi yksityinen toimija, jotka ovat lisänneet eniten luomun kilomääräistä käyttöastetta edellisvuoden aikana. Lisäksi kilpailuissa on kolme perussarjaa eri kokoisille julkisille ja yksityisille toimijoille. Sarjansa voittaa toimija, jolla luomun osuus on kuluvan vuoden aikana ollut kaikista käytetyistä elintarvikkeista suurin.   

 

Perussarjojen tulokset

Luomu SM -kilpailun perussarjan kokoluokitus perustuu ammattikeittiöiden vuosittain tarjoamien aterioiden määrään (alle 50 000 ateriaa/50 000–200 000 ateriaa/yli 200 000 ateriaa). Sarjan voittajalla on suurin luomun osuus kaikista tarjotuista elintarvikkeista.

Perussarjojen voittajat

Julkiset sarjat

  • Pieni toimija, Susiniemen leirikeskus, luomun osuus 33 %
  • Keskisuuri toimija, Nuorisokeskus Marttinen, luomun osuus 38 %
  • Suuri toimija, Mäntsälän kunnan Ateriapalvelut/Hyökännummen koulu- ja päiväkoti, luomun osuus 23 %

Yksityiset sarjat

  • Pieni toimija, Luomupäiväkoti Kirsikka, luomun osuus 88 %
  • Keskisuuri toimija, Oppilasravintola Timjami/Tampereen steinerkoulu, luomun osuus 82 %
  • Suuri toimija, ISS Palvelut Oy, ruokapalvelutoiminta, luomun osuus 5,3 %  

Emäntä Tarja Lappalaisen ajatuksia Susiniemen keittiötyöstä voit lukea lisää Arkki-liitteestä 3/2024. Onnittelut Susiniemen ja seurakunnan muille emännille upeasti tehdystä työstä! 

8.10.2024 16.00