Valokuvanäyttely Serafim Viritsalaisesta Mikkelin seurakuntakeskuksessa

3.9.2019 12.33

Kuva Serafim Viritsalaisesta Serafim Viritsalainen

Näyttely on esillä 16.9.-9.10.2019 välisenä aikana. Valokuvanäyttelyn järjestävät Venäjän suurlähetystö, Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli ja Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta.

Jumalankantajaisä Serafim Viritsalainen (siviilinimeltään Vasili Muravjev, 1866-1949) on tunnetuimpia venäläisiä 1900-luvun pyhittäjiä. Hän on yksi noin 1200 henkilöstä, jotka Venäjän ortodoksinen kirkko julisti pyhien joukkoon kuuluvaksi vuonna 2000.

- Serafim Viritsalaisen kuolemasta tuli kuluneeksi tänä vuonna 70 vuotta. Näyttely järjestetään erityisesti hänen sielunhoitotyötään muistaen. Näyttelyn valokuvat ovat peräisin Muravjevin perhealbumista sekä Aleksanteri Nevskin luostarin arkistojen ja Viritsan seurakunnan arkistoista, kertoo Mikkelin hiippakunnan hiippakuntasihteeri Timo Rosqvist.

Serafim Viritsalainen toimi Pietarissa sijaitsevan pyhän Aleksanteri Nevskin luostarin hengellisenä isänä. Neuvostoaikana kristittyjen vainoissa hänetkin vangittiin useita kertoja. Vankileirillä hän omalla elämällään ja asenteellaan vahvisti ja edisti muiden vankien elämää.

Serafim asettui 1930-luvulla Pietarin lähistöllä sijaitsevaan Viritsan kylään. Siellä hän palveli sielunhoitajana tuhansia ihmisiä ja hengellisen esikuvansa pyhittäjä Serafim Sarovilaisen tapaan rukoili öisin. Serafim Viritsalainen sanoi usein: ”Olen varasto, jonne kootaan ihmisten koettelemuksia.”

Valokuvanäyttelyn järjestävät Venäjän suurlähetystö, Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli ja Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta. Avajaisissa näyttelyn esittelee Gennadi Muravjev, joka on Serafim Viritsalaisen pojanpojanpoika. Puheenvuoron käyttävät myös piispa Seppo Häkkinen ja Venäjän suurlähetystön edustaja.

Kaikille avoimet näyttelyn avajaiset järjestetään maanantaina 16.9. klo 17.30. Muuten näyttelyyn voi tutustua seurakuntakeskuksen aukioloaikana.

Lisätietoja hiippakuntasihteeri Timo Rosqvist, timo.rosqvist@evl.fi, 044 321 6037